Kvote za zapošljavanje stranaca: U turizmu raspoloživo još samo 3 tisuće mjesta

Nedostatak dozvola je vidljiv na području najjednostavnijih poslova unutar kvote za pomoćne radnike u turizmu gdje je već predano 500 zahtjeva više od odobrene kvote, a u graditeljstvu je već sada potrošena kvota za zidare

u 13:21 Zadnja izmjena: 24.05.2019 u 17:08
132
kvote za zapošljavanje stranaca

Aktualno stanje godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu pokazuje kako je već prisutan manjak kvota za pojedine kategorije radnika. Prvenstveno se to odnosi na sektor turizma i ugostiteljstva gdje je značajno povećana iskorištenost kvota i u kojemu je od 15.600 dozvola za boravak i rad unutar kvote raspoloživo još samo 3.000 dozvola.

Nedostatak dozvola za zapošljavanje stranaca je poglavito vidljiv na području najjednostavnijih poslova unutar kvote za pomoćne radnike u turizmu te je već 500 zahtjeva predano preko broja odobrene kvote. Slična situacija je i u sektoru graditeljstva gdje je već sada potrošena kvota za zidare te je predan veći broj zahtjeva za pomoćne radnike u graditeljstvu.

>>Za zapošljavanje stranaca u 2019. odobrena kvota od 65.100 dozvola

Kako je za neometano obavljanje gospodarskih aktivnosti izrazito važno osigurati potrebnu radnu snagu, Hrvatske udruga poslodavaca predlaže da se što prije zajedno s nadležnim tijelima utvrdi postoje li mogućnosti za osiguranje dostatnog broja radnika dodatnim angažmanom i aktivacijom nezaposlenih osoba ili će biti nužno pokrenuti postupak izmjena i dopuna Odluke utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. kako bi se olakšalo poslovanje u djelatnostima u kojima je već uočena povećana potražnja radnika u određenim zanimanjima.

>>Što biste trebali znati o zapošljavanju stranaca u turizmu i ugostiteljstvu