Na račune Vlade i Crvenog križa donirano 122 mil. kn za stradale u potresu

Na poseban račun Državne riznice za potrebe ugroženih i razorenih područja uplaćeno je 77 milijuna kuna, a na račun Crvenog križa više od 45 milijuna kuna, podaci su od 20. siječnja 2021. godine

213
Pomoć za obnovu nakon potresa
Stručni timovi Ericsson Nikole Tesla odmah nakon potresa otišli su na pogođeno područje te ulažu ogromne napore kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture i internet veze

Vlada je iz sredstava proračunske zalihe preusmjerila 110 milijuna kuna za pomoć Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županji. Dodatnih 10 milijuna kuna izdvojeno je iz Fonda za zaštitu okoliša.

Najveći dio, 100 milijuna kuna, namijenjen je Sisačko-moslavačkoj županiji, a gotovo trećina tog iznosa ide Petrinji. Po 10 milijuna kuna usmjereno je na Zagrebačku i Karlovačku županiju. Na službene račune Državne riznice, Sosačko-moslavačke županije i Crvenog križa za svega dan i pol uplaćeno je ukupno 60 milijuna kuna.

>>Evo kako možete uplatiti pomoć stradalima u potresu

Sredstva su namijenjena za nabavu materijala i sve radove potrebne da bi se napravila sanacija objekata koje je moguće vratiti u uporabno stanje te za sanciju cestovne i ostale infrastrukture, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Za županiju je osigurano 16,5 milijuna kuna, a najteže stradaloj Petrinji 30 milijuna kuna, Glini 25, Sisku 20, a Lekeniku pet milijuna kuna. Ostali gradovi i općine će iz ove prve tranše pomoći dobiti po 500 tisuća kuna.

Za Petrinju 30 mil. kn u prvoj tranši

Ideja je da se ova sredstva odmah upućuju tamo gdje je to najpotrebnije. “Zato smo išli na razinu županije, a onda da se s razine županije spuštaju tamo gdje je potrebno. Prve snimke su stigle iz Petrinje, ali i Glina i Sisak, okolna mjesta, zaseoci u tom području teško su stradali i ideja je da novci dopru do onih najpotrebitijih; da se u što kraćem roku osposobi život i funkcioniranje u tom području. To je poljoprivredno-stočarski kraj. Život mnogih stanovnika je vezan uz stoku i oni u takvim okolnosti ne mogu odlaziti od kuća. Nastojat ćemo obnoviti što prije ono što je moguće obnoviti te osigurati alternativni smještaj. Lijepo je vidjeti da silni pojedinci, institucije, organizacije nude smještaj van Banije i Korduna”, rekao je ministar Marić.

Zagrebačka županija za hitne intervencije i sanaciju objekata uplatila je gradovima i općinama na svom području 5,5 milijuna kuna pomoći. Sredstva su namijenjena za nabavu nužnog građevinskog materijala za sanaciju oštećenih objekata, posebice krovišta i dimnjaka. Po 1,5 milijuna kuna uplaćeno je općinama Kravarsko i Pokupsko, milijun kuna Gradu Zaprešiću, a po pola milijuna kuna gradovima Jastrebarsko i Ivanić-Grad te Općini Pisarovina.

Osim novca iz proračuna veliki iznos prikupljen je donacijama. Na poseban račun Državne riznice za potrebe ugroženih i razorenih područja koji je otvorila Vlada iz Hrvatske i inozemstva uplaćeno je više od 30 milijuna kuna, na račun Županije uplaćeno je do srijede poslije podne 3,5 milijuna kuna, a na račun Crvenog križa do srijede u podne više od 26 milijuna kuna.

Brojne donacije za sanaciju posljedica potresa

Stručni timovi Ericsson Nikole Tesla odmah nakon potresa otišli su na pogođeno područje te ulažu ogromne napore kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture i internet veze te pojačanu potrebu korisnika za komuniciranjem. Brojni volonteri, kompanijski zaposlenici također pomažu koliko mogu.

Uprava i poslovodstvo Ericssona Nikole Tesle donijelo je odluku o donaciji 400.000 kuna na račun koji je Vlada RH otvorila s ciljem prikupljanja pomoći za sanaciju posljedica potresa u Petrinji, Sisku i Glini te okolnim općinama koje su pogodili razorni potresi.

Odmah nakon potresa na terenu su bili i zaposlenici Hrvatskog telekoma kako bi u najkraćem mogućem roku s partnerima omogućili rad baznih stanica na području Siska, Petrinje i Gline. Posatvljene su i dodatne pokretne bazne stanice kako bi se povećali kapaciteti mreže. Na pogođena područja dostavljeno je 1000 SIM kartica, 1000 prijenosnih punjača, a radi se na uspostavljanju WiFi-ja za prihvatni centar za ljude koji su ostali bez krova nad glavom – kažu iz HT-a.

Hrvatski telekom donirao je i 3 milijuna kuna koje su uplaćene na račun „Pomoć za obnovu nakon potresa“ kako bi pomogli stanovnicima Petrinje, Siska, Gline i okolnih područja pogođenih potresima.

Za svoje korisnike u Sisačko-moslavačkoj županiji koji su pogođeni potresom HT je pripremio paket podrške koji uključuje 1000 minuta i flat Internet za privatne pretplatnike i poslovne korisnike koji su imali privremeni prekid usluge.

Dodatnu besplatni internet promet

A1 Hrvatska je, uz podršku A1 Telekom Austria grupe, donio odluku o pomoći potresom pogođenim područjima s 2 milijuna kuna koja će biti uplaćena na račun „Pomoć za obnovu nakon potresa“, za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

Osim donacije 2 milijuna kuna, zaposlenici A1 prema uputama Crvenog križa prikupljaju osnovne higijenske potrepštine, hranu i vodu, deke, jastuke, lampe, baterije i ostale nužno potrebne stvari koje će biti dostavljene na pogođeno područje.

Kako bi olakšali komunikaciju stanovnicima potresom pogođenih područja korisnicima fiksnih usluga koje trenutno ne mogu koristiti zbog oštećenja svojih domova A1 Hrvatska daje 120 GB dodatnog besplatnog internet prometa na njihovim A1 mobilnim linijama, a besplatne tjedne flat opcije na Tomato linijama. Također, svi poslovni mobilni korisnici pogođenih područja dobit će 150 GB besplatnog podatkovnog prometa u siječnju.

Mastercard je na račun Državnog proračuna Republike Hrvatske u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“ uplatio 50.000 eura. „Brojne donacije stižu u pogođene krajeve, a kako bismo dodatno omogućili što bržu pomoć stradalima te doprinijeli obnovi pogođenih mjesta, odlučili smo se pomoći građanima kojima je to najpotrebnije“, istaknuo je direktor kompanije Mastercard u Hrvatskoj i Rumunjskoj Cosmin Vladimirescu.

Generali je donirao 700.000 kuna Sisačko-moslavačkoj županiji, koja će namijenjena sredstva iskoristiti za pružanje trenutne neophodne pomoći i obnovu domova stanovnika Sisačko-moslavačke županije koji su pretrpjeli seriju razarajućih potresa.

U suradnji s udrugom Promentz, pokretačem platforme ‘Psihološka pomoć‘, Generali podupire organiziranje mobilnih timova specijaliziranih psihologa za krizne situacije kako bi i tako pružio podršku svim ljudima i zajednicama kojima je to u ovom trenutku potrebno.

Xiaomi središnje i istočne Europe te nordijske regije (CEE & Nordic Region) i predstavništvo Xiaomija u Hrvatskoj i Sloveniji donirali su ukupno 120.000 kuna Hrvatskom Crvenom križu za stradale u potresu na području Petrinje, Siska i Gline. “Svojim primjerom želimo potaknuti još više pojedinaca i kompanija da se donacijama uključe u prijeko potrebnu obnovu“, naglasio je Andrew Wong, generalni menadžer Xiaomija za istočnu i središnju Europu te nordijsku i baltičku regiju.

Slanje mobilnih i kamp kućica

Adris grupa i tvrtke koje posluju u njezinu sastavu – Croatia osiguranje, Maistra i Cromaris, uz pomoć u hrani i smještaju donirat će sredstva za pomoć stradalima u potresima koji su pogodili Petrinju, Sisak, Glinu i druga obližnja mjesta.

Maistra će, uz slanje mobilnih kućica, staviti na raspolaganje dio svojih smještajnih kapaciteta iz svog portfelja u Zagrebu za potrebe stradalih.

Cromaris će donirati deset tona svojih proizvoda Crvenom križu za pomoć nastradalima, a Croatia osiguranje milijun kuna za pomoć u obnovi porušenih kuća.

Valamar Riviera također je ponudila smještaj obiteljima iz Siska, Gline, Petrinje i okolnih mjesta čiji su domovi stradali u potresu. Na raspolaganju su Istra Premium Camping Resort u Funtani kod Poreča, Ježevac Premium Camping Resort na otoku Krku i Hotel Valamar Sanfior u Rapcu. Smještaj u camping resortima, u potpuno opremljenim camping kućicama, dostupan je od 30. prosinca, a u hotelu Sanfior na bazi punog pansiona od 31. prosinca. Svi oni kojima je potreban smještaj za sve informacije i dogovor mogu se javiti na telefon 052/465 000 ili na e-mail adresu callcenter@valamar.com.

Članovi Hrvatske udruge turizma, Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Kamping udruženja Hrvatske osigurali su 84 mobilne kućice i 11 kamp kućica za smještaj potresom pogođenih žitelja šireg petrinjskog i glinskog područja, a prvi mobilni domovi su već dopremljeni i postavljeni.

Mobilne i kamp kućice koje se otpremaju prema petrinjskom i glinskom području potpuno su opremljene svime što je potrebno za život, grijane su i osigurat će u najkraćem mogućem roku adekvatan i siguran smještaj i većih obitelji. Akcija dopremanja, postavljanja i useljavanja mobilnih kućica koordinirana je s Ministarstvom turizma i sporta i sustavom nacionalnih i lokalnih stožera RH.

Kompanije koje su osigurale mobilne kućice su Maistra iz Rovinja, Valamar Riviera, Plava Laguna iz Umaga, Jadranka kampovi Lošinj, Arena Hospitality Group iz Pule, kamp Monperin iz Bala, kamp Porat sa Paga, kamp Polidor iz Poreča, Turisthotel iz Zadra, Solaris iz Šibenika, Laguna Novigrad, Karisma Hotels Adriatic, Hoteli Živogošće, tvrtka Adria iz Slovenije, tvrtka Crippa iz Višnjana, tvrtka CR Abitare iz Labina i Nord Mobil iz Samobora, kao i nekoliko desetaka kamp depoa.

DIV grupa stavila je na raspolaganje stožeru Civilne zaštite 40-ak strojeva te 30 tonsku dizalicu i jednu radnu teleskopsku platformz. Prijevoz su obavile prijevoznička tvrtka Pola-Pola iz Splita i autoprijevoznički obrt Putnik iz Kaštel Gomilice.

Nexe Grupa donirat će za obnovu potresom oštećenih područja Sisačko-moslavačke županije građevinski materijal u vrijednosti od milijun kuna.

Obustava pokretanja mjera naplate i moratorij na otplatu kredita

OTP banka donirala je za obnovu medicinske opreme, uređaja i objekata oštećenih u potresu bolnici Sisak 1,5 milijun kuna. Dodatnih milijun pomoći banka će izdvojiti za pomoć Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji. U svom programu Zeleno svjetlo za poduzetništvo s dodatnih 500.000 kuna pružit će potrebnu pomoć stradalim poduzetnicima, a posebnim fondom od pola milijuna kuna pomoći će svojim zaposlenicima čiji su domovi oštećeni potresom.

Zagrebačka banka donirat će Hrvatskom Crvenom križu milijun kuna koji će donaciju usmjeriti najpotrebitijima. Uz financijsku pomoć građanima, Banka će klijentima koji su na dan potresa imali prebivalište ili sjedište na području Sisačko-moslavačke županije, u razdoblju od 31.prosinca 2020. do 28. veljače 2021. privremeno obustaviti pokretanje mjera naplate, što uključuje i privremenu obustavu izvršenja trajnih naloga i izravnih terećenja, bez naplate dodatnih troškova i obračuna zatezne kamate u tom razdoblju. Banka će klijentima koji su pogođeni potresom u narednom razdoblju omogućiti i trajnije mjere pomoći u vidu moratorija na otplatu kredita.

Erste banka je donijela odluku o izdvajanju ukupno dva milijuna kuna za pomoć područjima stradalima u potresu. Milijun kuna osigurala je Erste banka, u suradnji s članicama svoje grupe u Hrvatskoj, Erste Card Clubom i Erste Leasingom, a dodatnih milijun kuna donirat će njezini dioničari, Erste Group iz Beča i Steiermärkische Bank iz Graza. Ukupni iznos bit će ravnomjerno podijeljen i uplaćen jedinicama lokalne samouprave: Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Sisku, Gradu Petrinji i Gradu Glini.

Banka će u idućem razdoblju posebnu pozornost posvetiti svojim klijentima s područja Sisačko-moslavačke županije. U izravnoj komunikaciji, ovisno o potrebama i okolnostima u kojima se pojedini od njih nalaze, nastojat će pronaći optimalno rješenje kako bi im pružila odgovarajuću podršku i omogućila da ovu nezavidnu situaciju što lakše prebrode.

U želji da pomogne onima čiji su domovi uništeni, Hrvatska poštanska banka donirala je milijun kuna Gradu Petrinji.

Trgovački lanci Lidl Hrvatska i Kaufland Hrvatska zajedno su donirali ukupno 15 milijuna kuna. Sredstva su uplaćena na račun državnog proračuna.

Hrvatska pošta donirala je za pomoć i obnovu milijun kuna.

Uprava tvrtke Plinacro, operatora plinskog transportnog sustava odobrila je donaciju u iznosu od 300 tisuća kuna. Iznos će biti uplaćen na račun koji je otvorila Vlada u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Petrokemija je prema Petrinji i područjima stradalima u potresima uputila traženu tehničku pomoć u materijalu i sredstvima. Uprava tvrtke odobrila je novčanu pomoć za stradala područja u iznosu od 100 tisuća kuna.

Pomoć za obnovu Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku

INA Grupa donirat će za pomoć potresom pogođenih područja 2,5 milijuna kuna. Sredstva će biti donirana Sisačko-moslavačkoj županiji, a dio sredstava bit će usmjeren za obnovu Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Stožeru civilne zaštite INA je za zaprimanje humanitarne pomoći koja stiže u potresom pogođeno područje ustupila skladišne prostore u Sisku, a za Nacionalnu udrugu ugostitelja koja nakon potresa u Petrinji priprema obroke za stanovništvo, za žurne službe, HGSS, članove Crvenog križa te brojne volontere osigurala je gorivo za pokretanje agregata i plinske boce.

Na Ininim benzinskim postajama Sisak Zagrebačka, Petrinja, Lekenik i Galdovo je do kraja tjedna osigurana besplatna kava te voda za policiju, medicinsko osoblje, profesionalne i dobrovoljne vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, Crvenoga križa, HGSS-a te vojsku. Besplatna voda dostupna je i na lokacijama Sisak Frankopanska, Sisak Cvetkovićeva te Gvozd.

Članice Mepas grupacijeSaponia, Kandit i Koestlin – zajednički su poslali donaciju svojih proizvoda u opću bolnicu Dr. Ivo Pedišić u Sisku. Uz higijenske proizvode koji su ovog trenutka neophodni – Faks helizim, BIS dezinfekcijska sredstva i Lahor sapune  – donacija obuhvaća proizvode Kandita i Koestlina.

Besplatno preuzimanje donacija

Tvrtka Glovo orgnizirala je besplatno preuzimanje donacija i dostavu do željene adrese. Potrebno je pripremiti potrepštine koje želite donirati, otvoriti aplikaciju Glovo, odabrati kategoriju Express Dostava i upisati adresu na kojoj donaciju treba pokupiti, kao i adresu u gradu na koju želite poslati donaciju. Donacije se potom bez naknade dostavljaju do naznačene adrese, bez obzira je li to adresa prikupnog mjesta Crvenog križa ili drugih organizacija koje su organizirale prikupljanje pomoći, kažu u Glovu.

Moguće je donirati namirnice, odjeću, higijenske i ostale potrepštine. Aktivacija je dostupna u svih 11 gradova u kojima Glovo posluje – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku Zadru, Sisku, Puli, Karlovcu, Velikoj Gorici, Varaždinu i Slavonskom Brodu i trajat će dok god za to bude potrebe.

Uz korporativne donacije u naravi i novcu u prikupljanje pomoći uključili su se i zaposlenici brojnih tvrki koji i osobnim donacijama pomažu stanovnicima nastradalih područja.

Tvrtke Porsche Croatia i Porsche leasing uplatile su 1.500.000,00 kuna na račun Državne riznice Republike Hrvatske koji je otvoren u sklopu akcije “Pomoć za obnovu nakon potresa” s ciljem prikupljanja financijskih sredstava namijenjenih sanaciji šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji i drugim pogođenim područjima.


Na poseban račun za prikupljanje donacija, koji je otvorila Vlada, do 20. siječnja  je uplaćeno 77 milijuna kuna, izvijestio je premijer Plenković .

Hrvatski Crveni križ je izvijestio da je na dan 28. siječnja 2021. na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno ukupno 45.239.964,63 kuna donacija fizičkih i pravnih osoba. Na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 92663 poziva, što iznosi 579.143,75 kuna (uključujući PDV i naknadu teleoperatera).