Nakon dva mjeseca prekida se štrajk u pravosuđu

Odluka o prekidu štrajka donijet će se nakon potpisivanja sporazuma s Vladom, a iz Sindikata kažu kako bi se normalan rad sudova mogao nastaviti u petak

21

Nakon gotovo dva mjeseca završava štrajk u pravosuđu. Iako je članstvo u izjašnjavanju bilo podijeljeno, Sindikat je prihvatio Vladinu ponudu o povećanju plaća prvosudnim službenicima za 12 posto te da im dani provedeni u štrajku budu plaćeni. Odluka o prekidu štrajka donijet će se nakon potpisivanja sporazuma s Vladom, a iz Sindikata kažu kako bi se normalan rad sudova mogao nastaviti u petak, javio je Hrvatski radio u svojim informativnim emisijama.

Rezultate sindikalnog izjašnjavanja objavila je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković: “Od 47 podružnica koje su se izjasnile, 25 podružnica prihvaća ponudu Vlade i stoga štrajkački odbor odlučuje većinom glasova da se ovakva odluka prihvaća uz jedan glas protiv”.

Predsjednica Sindikata rekla je da se nisu kontaktirali s ministrom Malenicom jer su cijeli dan provodili izjašnjavanje članstva te da će Vlada i ministar o odluci štrajkačkog odbora, odnosno o tome da prihvaćaju ponudu Vlade, biti obaviješten iz medija.

“Štrajk je na snazi dok se ne potpiše sporazum. Mi ćemo to u jednim mahu probesti na štrajkačkom odboru i ljudi već u petak mogu početi raditi”, dodala je Šušković.

Štrajkom je ostvareno gotovo 50 posto zahtjeva: “Nije rezultat samo ovih 70 ili 80 eura koji su sada u ponudi Vlade. Moramo se prisjetiti da je povećanje došlo uslijed naših pritiska , i kroz Memorandum o razumijevanju, dakle i onih pethodnih 180 i 60 eura. Dakle, u ovom razdoblju zaposlenici u pravosuđu dobivaju između 170 i 200 eura, a insistirali smo i na odluci o povlačenju odluke o neplaćanju dana u štrajku i Vlada je to ponudila u prijedlogu sporazuma”.

Iako ishodom nisu svi zadovoljni, Iva Šušković ističe da su članovi sindikata pokazali ustrajnost i da su dobar socijalni partner, a to za uzvrat očekuju i od Vlade u daljnjim pregovorima.