Što učiniti ako su vam osobni dokumenti istekli za vrijeme pandemije

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju građanima da što prije zamjene osobne iskaznice koje su, za razliku od putovnica i vozačkih dozvola, obvezan identifikacijski dokument koji se mora zamijeniti nakon isteka važenja

23

Od 13. lipnja više ne vrijede dokumenti čije je važenje isteklo tijekom pandemije koronavirusa. Za vrijeme pandemije osobne iskaznice koje su istekle mogle su se koristitikao punovažne, no kraj pandemije proglašen je 12. svibnja, a dokumenti su vrijedili još 30 dana, odnosno zaključno s 12. lipnja ove godine.

Građani kojima su dokumenti istekli, a nisu izradili nove, neće se moći koristiti nizom usluga iz sustava eGrađani, ali neće moći obaviti ni neke druge stvari za koje je potreban identifikacijski dokument.

FINA i Hrvatska pošta potvrdile su da neće prihvaćati osobne iskaznice koje su istekle u vrijeme pandemije. U FINA-i se korisnik iznimno može identificirati identifikacijskom ispravom koja je istekla u doba epidemije, dodaju, ali isključivo uz priloženu potvrdu MUP-a o predanom zahtjevu za izdavanje nove identifikacijske isprave (u roku važenja te potvrde).

Isteklih osobnih iskaznica je oko 180 tisuća, putovnica oko 390 tisuća te vozačkih dozvola oko 74 tisuće, rekao je za Hrvatski radio voditelj Službe za upravne poslove Ministarstva unutarnjih poslova Miroslav Maretić. Te brojke obuhvaćaju i isprave za koje su podneseni zahtjevi za zamjenu odnosno izdavanje novih, ali ih stranke još nisu preuzele.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju građanima da što prije zamjene osobne iskaznice koji su obvezan identifikacijski dokument koji se mora zamijeniti nakon isteka važenja, za razliku od putovnica i vozačkih dozvola koje nisu obvezni dokumenti pa ih građani ne moraju ishodovati ako se njima ne namjeravaju koristiti.

“Mi svake godine u sezoni godišnjih odmora imamo pojačane gužve pa bi bilo dobro da građani podnesu zahtjeve za izdavanje novih isprava čim prije, dok nije srce turističke sezone, kada će najviše građana koji dolaze iz inozemstva stvarati pritisak na šaltere Policijskih uprava”, poručio je Maretić. Podsjetio je da građani izdavanje putovnica i vozačkih dozvola mogu zatražiti i putem sustava eGrađani ako posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu, a mogu i zatražiti dostavu dokumenata na adresu prebivališta.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova, podsjećaju na rokove izrade i cijenu i novih osobnih iskaznica:

  • Redovni postupak u kojem je osobna iskaznica spremna za uručenje u roku od 30 dana : 13,27 eura;
  • Ubrzani postupak u kojem je osobna iskaznica spremna za uručenje u roku do 10 dana : 25,88 eura;
  • Žurni postupak u kojem se osobna iskaznica izrađuje u roku od 3 radna dana ne računajući dan podnošenja zahtjeva: 66,36 eura;
  • Redovni postupak za osobe starije od 70 godina u kojem je osobna iskaznica spremna za uručenje u roku od 30 dana : 9,29 eura.