Bavarska gradi novi računalni centar visokih performansi

Istraživanja najviše razine sve se više oslanjaju na obradu golemih količina podataka ekstremno velikim brzinama i to nipošto nije ograničeno na inženjerstvo, rekao je predsjednik sveučilišta u Nuernbergu prof. dr. Joachim Hornegger

10
umjetna inteligencija

Njemačka vlada podržala je izgradnju novog računalnog centra u Bavarskoj vrijednog 260 milijuna eura. Sjevernobavarski centar za računalstvo visokih performansi djelovat će u okviru nirberškog Sveučilišta Friedrich-Alexander (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg  – FAU), a bit će partner Superračunalnom centru Leibniz (Leibniz Supercomputing Center – LRZ) u Garchingu. Izgradnja Centra bi trebala započeti uskoro.

Slobodna Država Bavarska do 2019. uložila je već više od 1,5 milijardi eura u nove građevinske projekte u sklopu FAU-a.

“Ovaj prekretnički projekt izbacit će FAU u prvu diviziju – u smislu računalne infrastrukture i ulaganja. U Bavarskoj ćemo uz Leibniz Supercomputing Center (LRZ) u Garchingu dobiti još jedan računalni centar visokih performansi, koji će nam omogućiti da dostignemo potpuno nove dimenzije obrade podataka”, rekao je ministar znanosti Markus Blume.

Predsjednik FAU-a prof. dr. Joachim Hornegger dodao je: “Istraživanja najviše razine sve se više oslanjaju na obradu golemih količina podataka ekstremno velikim brzinama i to nipošto nije ograničeno na inženjerstvo. To je potrebno svugdje gdje se koristi umjetna inteligencija – u medicini, geoznanosti ili humanističkim znanostima”.

“Novi računalni centar visokih performansi značajno će poboljšati rezultate istraživanja diljem Sjeverne Bavarske. Još jednom ćemo pokazati da izvrsno istraživanje zahtijeva moćnu infrastrukturu koja je konkurentna na međunarodnoj razini”, dodao je Hornegger.