Natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu mogao bi biti poništen

Upravno vijeće Fonda za obnovu trebalo bi početkom tjedna obavijestiti troje kandidata koji su se javili na natječaj za ravnatelja o rezultatima tog natječaja. No, u Ministarstvu graditeljstva potvrdili su da razmišljaju i o poništenju natječaja

182
natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu
Donedavno se činilo da je izbor Damira Vanđelićaza ravnatelja Fonda za obnovu puka formalnost

Natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba i okolice mogao bi biti poništen, piše Jagoda Marić u nedjeljnom Novom listu. Naime, Upravno vijeće Fonda za obnovu trebalo bi početkom tjedna obavijestiti troje kandidata koji su se javili na natječaj za ravnatelja o rezultatima tog natječaja.

To znači da bi se za dan ili dva trebalo znati hoće li Damir Vanđelić, sada privremeni ravnatelj, nastaviti voditi tu instituciju sljedeće četiri godine ili će se Upravno vijeće na čijem je čelu ministar graditeljstva Darko Horvat odlučiti za nekog od preostalih dvoje kandidata. ​

No, u Ministarstvu graditeljstva potvrdili su da se razmišlja i o poništavanju natječaja i pokretanje cijelog procesa ispočetka. Tumače to “novim okolnostima”.

“Nove okolnosti”

“Nove okolnosti” su, objasnili su u Ministarstvu za Novi list, činjenica da je krajem prošle godine, samo šest dana nakon što je natječaj za izbor ravnatelja raspisan, potres pogodio i Baniju te da je Fond u međuvremenu dobio nova zaduženja.

O ishodu natječaja odnosno poništenju će se” odlučivati do samog isteka roka u kojem kandidati trebaju doznati kakvi su rezultati natječaja koji je objavljen lani, samo dan prije Badnjaka”, navodi Novi list.

Donedavno se činilo da je izbor Damira Vanđelića puka formalnost, no nakon što je odbio biti HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, odnos Andreja Plenkovića prema njemu naglo je zahladio.

Zahladio odnos Plenkovića prema Vanđeliću

Odgovarajući na pitanja zastupnika u Saboru predsjednik Vlade rekao je da je Vanđelić izabran jer je menadžer, a dan uoči odluke Vlade o osnivanju Fonda za obnovu, kako je prenijela Hina, na upit je li Vanđelić i HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika odgovorio je:

“Meni je drago da je tako dobro prihvaćen odabir čovjeka koji će biti na čelu fonda. Znači da smo dobro napravili izbor kada je tako zatitrao zagrebački kuloarski đir.”

Dodao je, prema Hini, kako mu je drago “što je Vanđelić kao ugledan menadžer iz poslovnog svijeta prihvatio ulogu privremenog ravnatelja Fonda za obnovu”. “Mislim da je to dužnost koja zahtijeva puno vještina. Vlada ide sutra na privremenu odluku, a nakon toga će se raspisati natječaj na kojem će se odabrati ravnatelj.”

Nakon što je Vanđelić odbio biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Plenković je rekao kako HDZ ima boljeg kandidata za gradonačelnika te da je Vanđelić ionako Fond želio voditi privremeno.

Plenković: Njegova je želja da vodi Fond do ljeta

“Njegova je želja da do ljeta vodi Fond, to je sam rekao. U njegovoj viziji je odmah bilo da to bude privremeno”, bila je prva reakcija premijera na Vanđelićevu odluku da se ne želi kandidirati za gradonačelnika Zagreba. Ponovio je to u nekoliko navrata odgovarajući kasnije na pitanja kakve su Vanđelićeve šanse za čelno mjesto u Fondu za obnovu.

“I kad su ga novinari suočili s time da se Vanđelić javio na natječaj za ravnatelja, odnosno da očito želi to mjesto na puni mandat, premijer je inzistirao na tome da je Vanđelić od početka Fond htio voditi samo privremeno”, piše Jagoda Marić.

Damir Vanđelić je, pak, u intervjuu za Točku na tjedan televizije N1 pomirljivo i, čini se, pomalo naivno rekao da “ne vidi nikakvih problema u suradnji s premijerom” nakon što je odbio kandidaturu te da bi ga začudilo da mu ne ponude da nastavi voditi Fond “jer to nisu ljudi koji reagiraju na taj način”.

>>Vanđelić: Sporo podnošenje zahtjeva je najveća prepreka obnovi

“Mislim da premijer cijeni ovo što radim i da je naš odnos i dalje dobar. Od samog početka je bilo tako i naš razgovor bio je otvoren, smiren i usmjeren na to napravimo nešto zajedno”, rekao je Vanđelić.

Ako Upravno vijeće doista poništi natječaj, privremeni ravnatelj će i dalje voditi Fond dok ne završi ponovljeni natječaj, odnosno malo više od prvotno predviđenih “privremenih” šest mjeseci.

Bez čelnika i Središnji državni ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Novi list podsjeća da je prije mjesec dana iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, drugog važnog tijela za obnovu potresom pogođenog područja, otišao državni tajnik Nikola Mažar kojeg je Vlada razriješila te dužnosti kako bi mogao postati saborski zastupnik. Mažar je u Saboru zamijenio Dinka Puljašića koji je podnio ostavku na zastupničku dužnost zbog afere vezane uz energetsku obnovu zgrada u Požegi, zbog koje je Uskok protiv njega otvorio istragu.

Vlada još uvijek nije imenovala novo čelnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji je nadležan za obnovu svih obiteljskih kuća na području županija koje je pogodio potres. Fond za obnovu je, pak, osim za obnovu Zagreba i okolice, nadležan za obnovu javnih i višestambenih zgrada oštećenih potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.