Vodič za uredske romanse

Uredske romanse se dešavaju. No, miješanje ljubavnog i profesionalnog života može uzrokovati neočekivanu i neželjenu dramu ako sstvari ne krenu kako treba. Razmotrite šest razloga zašto uredska romansa možda i nije tako dobra ideja

82
uredske romanse
Veći dio dana i tjedna provodite s istom skupinom ljudi; prirodno je da se kolegijalni odnos može razviti u nešto više [Image by 5688709 from Pixabay]

Ah, uredske romanse. Događaju se. Ponekad neočekivano. Uostalom, veći dio dana i tjedna provodite s istom skupinom ljudi; prirodno je da se kolegijalni odnos može razviti u nešto više. No, izlasci sa suradnikom ili suradnicom su rizični.

Kada pomiješate ljubavni i profesionalni život, to može uzrokovati neočekivanu i neželjenu dramu ako stvari ne krenu kako treba. A možda je pošteno reći da neke uredske veze uopće nisu dobra ideja. Na primjer, ako jedna osoba u paru utječe na karijeru one druge.

Usprkos tome, mnogi sretni parovi započeli su vezu uredskom romansom pa nije pošteno reći da pod svaku cijene treba izbjeći zaljubljivanje u kolegu ili kolegicu. Međutim, i vi i vaš potencijalni partner trebali biste ozbiljno razmisliti prije nego što se upustite u nešto dublji odnos.

Evo nekoliko stvari o kojima treba dobro razmisliti prije nego što se upustite u uredsku vezu.

Jeste li oboje spremni za uredsku romansu?

Sve se svodi na emocionalnu zrelost i granice koje su ljudi u stanju postaviti. Drugim riječima, kratko druženje s osobom s kojom radite nakon zabave u blagdanskom uredu vjerojatno nije vrijedno potencijalnih neugodnosti koje se iz toga mogu izroditi.

Isto vrijedi i za osobu koja je već bila s pola ureda. Ali ako je osoba koja vas zanima netko s kim ste se povezali i ako mislite da postoji stvarni potencijal za dublju vezu, vjerojatno se isplati riskirati.

Morate li objaviti da izlazite sa suradnikom ili suradnicom?

Prvo se trebate usuglasiti s partnerom odnosno partnericom. Jedno od vas možda želi da cijeli svijet zna za vašu vezu, dok drugo može pomisliti da je bolja ideja držati sve u tajnosti.

Neke tvrtke imaju politike koje izričito zabranjuju bilo kakve uredske romanse, dok druge uopće ne pokušavaju regulirati ljudsku prirodu. Neki možda imaju pravilo da uredsku romansu morate prijaviti barem odjelu za ljudske resurse ili vašem neposredno nadređenom – pogotovo ako postoji bilo kakva veza između poslova koje oboje radite.

Vaš poslodavac također može postaviti pitanje kako takva veza utječe na vaše profesionalne ciljeve, reputaciju i kontinuirani doprinos organizaciji. Ne morate nužno prijaviti prvi spoj, ali ako planirate nastaviti izlaziti, skrivanje bi moglo izazvati probleme. Na primjer, ako počnete izlaziti na večere i predstavljati to kao radne sastanke. To nipošto nemojte raditi.

Iz svoje perspektive poduzeća žele i dalje imati koristi od vaših vještina i iskustava, pa ako će vaš ljubavni odnos smanjiti vaše radne sposobnosti, to bi se moglo odraziti na vaš status.

Kakva je priroda vašeg radnog odnosa?

Bez obzira na to jeste li ravnopravni poslovni partneri ili je netko od vas u menadžerskom timu koji donosi odluke koje utječu na drugu osobu, ili radite u istom odjelu, bit će prilično teško održati vaš osobni i profesionalni život odvojenima. A ako je jedno od vas na višem položaju, uvijek se postavlja pitanje kako to utječe na romantičnu vezu u poslovnom okruženju.

Dobro razmotrite mogući utjecaj razlike u položaju. Mora biti jasno što radite slobodnom voljom, a što je izvan vaše kontrole. Na primjer, davanje povlaštenog tretmana partneru na poslu. Kako biste odgovorili ako bi ikada protiv vas bila pokrenuta istraga ili podignuta žalba zbog toga?

Čak i ako ste sigurni da možete odvojiti posao od zabave, ako je riječ o vezi s nekim kome ste izravno odgovorni ili s nekim iz uprave, vjerojatno je najbolje povući se. Granice su često nejasne, pogotovo ako je istovremeno riječ o ulogama partnera i šefa. Veće tvrtke mogu pomoći u rješavanju takvih situacija, na primjer tako da netko od vas promijeni odjel.

Hoće li vaša romansa utjecati na odnose s drugim kolegama?

Neke ljubavne romanse potaknu ogovaranja. Ako bude tako, to je nešto s čime ćete se morati nositi. Neka vaš radni učinak govori sam za sebe i pokušajte, koliko je to moguće, ignorirati tračeve. Ako oboje posao obavljate profesionalno i svoj odnos ne ističete pred svima (bez javnog pokazivanja nježnosti, molim!), tračerska ekipa će se s vremenom okrenuti nečemu drugom.

Možete li postaviti granice i poštivati ih?

Sve ovisi o vašem ponašanju u određenom okruženju. Na poslu ste zaposlenik tvrtke, a partner je kolega. To znači da se prema toj osobi ponašate kao i prema svima drugima, a vaš privatni odnos držite izvan uredskih zidova.

Što ako romansa propadne?

Uredske romanse mogu započeti sjajno, ali što će se dogoditi ako dođe do ružnog prekida? Iako to možda sada ne možete zamisliti, to je moguće i oboje biste trebali biti sigurni da možete nastaviti dalje profesionalno, bez ugrožavanja karijere. Možete li se zamisliti kako radite rame uz rame s bivšim partnerom ili partnericom?

Naučite voljeti svoj posao

Jasno razumijevanje međusobnih očekivanja i vođenje inteligentnih razgovora prije nego što izađete sa suradnikom najbolje je što možete učinite za uredsku romansu u nastajanju. To što se znate nositi sa sobom i svojim vezama, olakšat će vam da se nosite sa situacijama na poslu.