Ovo su nove epidemiološke mjere koje su na snazi od subote u ponoć

Nove epidemiološke mjere za borbu protiv pandemije Covida-19 stupaju na snagu u subotu 22. studenoga u ponoć i bit će na snazi do 15. prosinca ove godine. Kontrolirat će ih pripadnici ravnateljstva civilne zaštite, državnog inskektorata te policije

48
epidemiološke mjere
Novim mjerama javna događanja i okupljanja ograničena su na 25 osoba umjesto na dosadašnjih 50 [Image by Vicki Lynn from Pixabay]

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u petak nove epidemiološke mjere za borbu protiv pandemije Covida-19 koje stupaju na snagu u subotu 22. studenoga u ponoć i bit će na snazi do 15. prosinca ove godine. Mjere će se primjenjivati na poodručju cijele Hrvatske.

Nove mjere koje stupaju na snagu u subotu su:

 • Ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto na dosadašnjih 50.
 • Ograničenje okupljanja na svedbenim svečanostima na 15 osoba umjesto dosadašnjih 30.
 • Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni moći će prisustvovati najviše 25 ljudi umjesto 30. Sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom.
 • Ograničenje privatnih svečanosti na 10 osoba umjesto petnaest.
 • Sportska natjecanja mogu se održavati kao i do sada, bez gledatelja, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 • Obustava rada noćnih klubova i barova te disko klubova.
 • Obustava rada kazina i automat klubova.
 • Ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata umjesto do 24 sata.
 • Obveza za sve ugostoteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji istovremeno mogu boraviti u ugostiteljskom objektu sukladno uputama i preporukamam Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te strogo pridržavanje ograničanje propisanog broja gostiju.
 • Obveza za sve trgovine i prodavaonice da jasno istaknu obavijest o maksimalnom broju kupaca koji sitovremeno mogu boraviti u trgovini sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te strogo pridržavanje tih ograničanje
 • Obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanja dolaska većeg broja kupaca , a to su razna sniženja, popusti, prdeblagdanske nabave i slično, poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo poštivanje epidemioloških mjera.
 • Zabrana prodaje alkohonih pića produžuje se na razdoblje od 22 sata do 6 sati ujutro.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 oosba, a to su profesionalne umjetničke izvedbe i programi, kino projekcije, vjerski obredi, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, sjednice predstavničkih tijela, uvedena su dodatna ograničenja i obveze za organizatore:

 • Broj priutnih osoba ograničava se proporcionalno veličini prostora tako da za svaku prisutnu osobu bude osigurano najmanje 4 četvorna metra neto prostora, uz strogo poštivanje svih propisanih epidemioloških mjere, preporuka i uputa HZZJ-a.
 • Obvezno je na ulazu u objekt u kojem se okupljanje ili obred održava istaknuti obavijest o najvećem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu.
 • Organizatori su obvezni osigurati da se prostori u kojima se održavaju događanja ili obredi redovito provjetravaju i da broj prisutnih ne bude veći od dopuštenog te da svi poštivaju propisane epidemiološke mjere, preporuke i upute HZZJ-a.

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović naglasio je kako će provedbu navedenih mjera uz pripadnike ravnateljstva i stožera civilne zaštite  te državnog inskektorata kontrolirati i pripadnici policije.

>>U posljednja 24 sata od posljedica Covida-19 preminulo 57 osoba