Open House Zagreb obišlo 1.400 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva

Tijekom tri festivalska dana posjetitelji su uz vodstvo 42 stručna voditelja i pomoć 30 volontera pobliže upoznali 35 atraktivnih zagrebačkih arhitektonskih objekata u 75 termina

30
Hrvatski državni arhiv [snmio: Bojan Zibar / Open House Zagreb]

U zgradi Hrvatskog državnog arhiva, uz stručno vodstvo arhivskog savjetnika mr. sc. Ladislava Dobrice i arhivistice mr.sc. Anamarije Pupić-Bakrač zatvoreno je prvo izdanje Festivala Open House Zagreb.

Svečanom zatvaranju su uz članove žirija i savjetodavnog odbora, kao i stručnjake koji su vodili obilaske prisustvovali i izvršna ravnateljica festivala Tomislava Blatnik, direktorica TZ Zagreb Martina Bienenfeld i zamjenik gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet.

Kreativna direktorica projekta Dubravka Vrgoč, kao i izvršna ravnateljica festivala Tomislava Blatnik, iznimno su zadovoljne prvim izdanjem Festivala budući da je manifestacija izazvala velik interes od strane građana i turista, a o uspjehu brojke govore same za sebe: tijekom tri festivalska dana ukupno 1.400 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, uz vodstvo 42 stručna voditelja i pomoć 30 volontera, pobliže je upoznalo 35 atraktivnih zagrebačkih arhitektonskih objekata u 75 termina.

“Festival Open House Zagreb je u svom prvom izdanju pobudio izniman interes publike, stoga čestitam cijelom timu, kao i svim uključenim privatnim i javnim institucijama, sakralnim objektima, palačama, atelijerima, hotelima te ostalim partnerima. Institucionalna podrška važna je za ovakve projekte i puno njih se ne bi moglo realizirati samostalno te mi je drago da je Turistička zajednica grada Zagreba pomogla u realizaciji prvog Festivala Open House Zagreb. Arhitektura je jedan od ključnih faktora za privlačenje i zadržavanje posjetitelja jer pruža turistima vizualni doživljaj, gradi identitet destinacije te pomaže u očuvanju kulturne i povijesne baštine grada. Raduje me da je Zagreb postao dio svjetske obitelji gradova gdje se održavaju Open House festivali i veselim se novom zagrebačkom izdanju iduće godine”, izjavila je direktorica TZ Zagreb Martina Bienenfeld.

Zadovoljstvo nije krio ni zamjenik gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet: “Ulaskom u sjajno odabranih 35 kuća i objekata, upoznavanjem njihovih unutrašnjosti mogli smo dobiti potpunije razumijevanje ne samo arhitekture, već i epohe nastanka pojedinih zgrada, društveno-političkog, gospodarskog, i tehničkog trenutka u kojem su građene. Prilika je to i za podsjećanje na sustav društvenih vrijednosti, razinu obrta i tehnoloških rješenja danog vremena. Manifestacija kao višestruko koristan edukativni projekt tako poprima širi didaktički značaj, te je zasigurno oplemenila sve posjetitelje”.

Savjetodavni odbor kojeg čine po jedan predstavnik Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Udruženja Hrvatskih arhitekata, Hrvatskog dizajnerskog društva, Instituta za povijest umjetnosti, Turističke zajednice Zagreba i udruge Zagreb Open House imenovao je žiri koji je sudjelovao u kreiranju natječaja te izboru objekata koji su prikazani na festivalu.

Prvi Festival Open House Zagreb otvoren je obilaskom povijesne cjeline Klinike za psihijatriju Vrapče.