Odbijanje češke ponude za Uljanik razočaralo je 2300 radnika

Čekamo odluku o novom vlasniku i njegove smjernice. A čekanje nam ne odgovara. Imamo upite za nove poslove, ali uvijek dođemo do točke kada nam kažu: 'Razgovarat ćemo kada završite proces kupoprodaje', kaže direktor Uljanik brodogradnje 1856

128
Uljanik Brodogradnja 1856
Brodogradilište Uljanik [Izvor: Uljanik.hr]

Novi vlasnik tvrtke Uljanik  Brodogradnja 1856 bit će poznat nakon javnog prikupljanja ponuda. Uljanik Brodogradnja 1856 jedina je preostala tvrtka iz sastava nekad moćnog Ujanika koja nastavlja tradiciju brodogradnje, a češki holding CE Industries poslao je početkom studenoga prošle godine obvezujuću ponudu za kupnju te tvrtke Vladi, Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, te stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. Lorisu Raku.

Obvezujuća ponuda odnosila se na kupnju 54,77 posto udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 putem direktne pogodbe, a za navedene poslovne udjele CE Industries ponudio je 155 milijuna kuna (20,57 mil. eura). No, Vlada je kao većinski vlasnik ponudu odbila i odlučila pružiti mogunost i drugim investitorima, uz uvjet da se na lokaciji u Puli zadrži brodograđevna djelatnost.

Zamjenica glavnog državnog odvjetnika u Pazinu i zakonska zastupnica Republike Hrvatske Nevenka Kovčalija istaknula je kako se tako daje prilika da se u proces kupnje pulskog brodogradilišta uključe i ostali zainteresirani ulagači te da se programu koji je stečajni upravitelj priložio u listopadu pridodaju minimalni uvjeti kojima se traži izjava  da će se na području koncesije na kojem djeluje Uljanik brodogradnja 1865 zadržati brodograđevna djelatnost.

“Republika Hrvatska se ipak odlučila na transparentnost i da se vidi ima li i drugih zainteresiranih ponuditelja”, zaključila je zamjenica državnog odjetnika.

“Republika Hrvatska je donijala odluku da se unovčenje obavi javnim prikupljanjem ponuda,sukladno programu i dinamici koji je već dostavljen vjerovnicima u studenom prošle godine, uz uvjet da se skrate rokovi i da se cijeli postupak prvog nadmetanja završi do ožujka 2023. godine. Radi se o kompleksnoj prodaji, o prodaji trgovačkog društva specifične djelatnosti za koje se može očekivati da punuditelji zatraže duži rok za provedbu dubinske analize trgovačkog društva, tako da će rokovi biti izazovni, kako za nas u pripremi natječaja, tako i za ponuditelje”, rekao je stečajni upravitelj Loris Rak.

Direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić kaže da im “čekanje ne odgovara”: “Nemamo što komentirati. Nismo ništa dobili na poklon, svaki korak koji smo prošli bio je težak, ali smo ga prošli. Proći ćemo i ovaj”.

“Kroz sve ovo vrijeme sam ponavljao da nemamo kosture iz ormara, nemamo milijarde dugova, nismo ih mogli niti napraviti, nemamo niti banku koja nas prati u nekakvim bankarskim uslugama kao što imaju drugi; imamo samo platni promet, sve pokrivamo ugovaranjem poslova i njihovom naplatom. S obzirom na to da čekamo novog većinskog vasnika i strateškog partnera, svi ugovaratelji također čekaju razvoj situacije i politiku tog novog partnera, bez obzira tko će to biti. To nas dovodi u priliku da se snalazimo s onim što imamo kako bismo osigurali likvidnost. Mi naplaćujemo kroz šest mjeseci, kroz godinu dana, ovisno o ugovoru i veličini ugovora, tako da nas to dovodi u situaciju čekanja, a čekanje nam ne odgovara. To sam više puta naglasio. Ali, kao što sam rekao, i do sada smo preživljavali i išli dalje pa ćemo se potruditi da i ovaj međuprostor do prodaje prevladamo”, rekao je Hadžić.

“Imamo dva projekta. Nismo ulazili u neke veće projekte jer smo čekali odluku o novom vlasniku i njegove smjernice. Većinski vlasnik mijenjat će nadzorni odbor,  upravu i sve drugo što već većinski vlasnici čine. Imamo svakog tjedna desetak upita za poslove koje obrađujemo, ali uvijek dođemo to točke u kojoj nam kažu: ‘U redu, razgovarat ćemo nakon što prođete proceduru kupoprodaje’. To bi i problem svake firme, pa je i problem Uljanika danas”, zaključio je Hadžić.

Sindikalist Boris Cerovac smatra da je ova odluka donesena na štetu radnika: “Ako su htjeli odbiti ovu ponudu, to su mogli učiniti u studenom ili prosincu, a ne prolongirati za 30 dana. Za Uljanik Brodogradnju 1856 je jako bitno rješenje ove situacije, rješenje koje smo trebali imati jučer, a ne sutra. Većina radnika očekivala je da će veliki vjerovnik, država, danas donijeti odluku da se prihvaća ponuda češkog holdinga i da će konačno dobiti svoja potraživanja. Mislim da je odluka razočarala 2300 radnika. Mislim da veliki vjerovnici ne bi trebali donositi odluke na štetu malih vjerovnika odnosno radnika. A ova je odluka upravo takva”.

Sveukupna potraživanju su oko 155 milijuna kuna. Slijedi raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 koja je u vlasništvu Uljanik brodogradilišta u stečaju.

>>Češki holding nudi 155 milijuna kuna za Uljanik brodogradnju 1856

>>Češki investitor preuzima Đuro Đaković Grupu