Ponude za borbene avione predali Švedska, SAD, Francuska i Izrael

Švedska nudi nove Gripene modela C/D, SAD je ponudio nove zrakoplove F-16 Block 70, Francuska polovne avione modela Rafale, a Izrael polovne F-16 Block 30. Kupuje se eskadrila, ukupno 12 zrakoplova.

78
Ponude za borbene avione
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske viceadmiral Đuro Hranj

U srijedu 9. rujna u 11.30 sati istekao je rok za zaprimanje ponuda na pozivni natječaj za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. Ponude za borbene avione su predale Švedska, Francuska, Sjedinjene Američke Države i Izrael. Odluku o najpovoljnijoj ponudi će donijeti međuresorno povjerenstvo, a ministar obrane Mario Banožić očekuje da će prijedlog povjerenstva na Vladi biti do kraja godine.

“Postupak će se voditi stručno s jasno utvrđenim kriterijima i sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku”, navodi se u priopćenju Vlade.

Detalji ponuda nisu objavljeni, ali poznato je tko nudi koje i kakve avione. Švedska tako nudi nove Gripene modela C/D, SAD je ponudio nove zrakoplove F-16 Block 70, Francuska polovne avione modela Rafale, a Izrael polovne F-16 Block 30. Kupuje se eskadrila, ukupno 12 zrakoplova.

Osim američke i švedske ponuda za nove zrakoplove, Hrvatska je od nekoliko zemalja zatražila ponude za rabljene avione. Ponude su u roku predali Izrael i Francuska.

“Norvežani nisu ispunili kriterije, a Grci i Talijani nisu mogli odgovoriti u zadanim rokovima”, objasnio je predstojnik Ureda predsjednika Vlade I član međuresornog povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova Zvonimir Frka -Petešić.

Švedi prvi predali ponudu

Prvi su ponudu predali Šveđani koji nude 12 novih Gripena, transfer tehnologije i znanja, otvaranje jednog regionalnog zrakoplovnog centra te posebno ulaganje u 500 visokotehnoloških radnih mjesta u hrvatskoj industriji, navodi HRT.

“Gripeni su već dugo važan dio švedskog ratnog zrakoplovstva, samim time i obrambenog sustava. Iskustvo pokazuje da je Gripen izvrsna platforma za suradnju i partnerstvo s mnogim zemljama, pogotovo ovima u regiji poput Češke i Mađarske. Nadamo se da će i Hrvatska biti dio tog partnerstva”, rekla je švedska veleposlanica Diana Helen Madunic.

Izraelska ponuda od početka uključuje i američku stranu

U izraelskoj ponudi nije riječ o istim zrakoplovima koji su bili odabrani na prošlom natječaju koji je propao.

“To su drugi fizički modeli, jer ipak je od tada prošlo dvije godine. No, to je u osnovi Barak F-16 Block 30”, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske viceadmiral Đuro Hranj.

“Kada je riječ o avionu treće zemlje, dakle jedna zemlja ga je proizvela, a u vlasništvu je druge zemlje koja ga prodaje, ako je riječ o zrakoplovu američke proizvodnje to neminovno uključuje američku stranu. Ako se odlučimo za takvo rješenje, to bi bio trojni aranžman koji obavezno podrazumijeva dogovore Is Izraelom i sa SAD-om. S američkom Vladom razgovaramo i sve će se raditi preko njih”, dodao je Hranj.

“U ovoj fazi izraelska ponuda podrazumijeva da bi američka strana od početka bila uključena u proceduru i tako bismo osigurali da imamo tripartitni dogovor triju vlada”, rekao pak Zvonimir Frka-Petešić.

“U svim smo ponudama tražili totalni paket, simulator, inicijalni paket naoružanja, obuku pilota, tehničkog osoblja, održavanje, alate, pribor i slično”, istaknuo je načelnik Glavnog stožera.

Best and final offer

Proces evaluacije trajat će tri mjeseca, a nakon toga će prijedlog međuresornog povjerenstva biti upućen Vladi. Viceadmiral Hranj pojasnio je kako će se nakon procjene pristiglih ponuda, a prije donošenja konačne odluke, od svih koji su se prijavili zatražiti još jedna, najbolja i konačna ponuda – “Best and final offer.”

Cilj je da 2023. ili 2024. imamo nove zrakoplove, ali hoće li to tako biti, prerano je govoriti, zbog toga što treba dobro proanalizirati sve što je ponuđeno”, dodao je. MIG-ovima kojima Hrvatska sada raspolaže resursi ističu za dvije do tri godine.

Za sada nema odgovora na pitanje koliko novca imamo na raspolaganju za nabavu zrakoplova i kakvi su okvirni rokovi plaćanja.

“To ćemo znati nakon što bude završen proces evaluacije i validacije svih ponuda jer međuresorno povjerenstvo ima svoju ponderaciju koja uključuje financijski i tehnički dio”, rekao je ministar obrane Banožić.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović kaže kako je zadatak članova Odbora nadzirati situaciju oko nabave, ali da nemaju ulogu pri odabiru najbolje ponude

“Ja sam po funkciji član Vijeća za obranu tako da ću imati priliku vidjeti sve papire više puta. Ono što ne želim je miješati nadležnosti parlamentarne i izvršne vlasti”, rekao je Vidović. Dodao je da o ponudama za sada zna ono što je objavljeno u medijima: “Ponude se kreću od 300-tinjak milijuna dolara naviše. Imamo struku da odluči koja je od njih najbolja”.