Potvrde HZMO-a dostupne u svim poštanskim uredima

Osim predaje zahtjeva, korisnici u poštanskim uredima sada mogu bez naknade zatražiti i preuzeti potvrde o podacima o stažu i plaći, o korištenju prava iz mirovinskog osiguranja i o isplaćenom doplatku za djecu te obavijest o ostvarenom drugom dohotku

52
potvrde HZMO
Mate Mišetić, član Uprave Hrvatske pošte, i Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

Hrvatska pošta i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje proširili su suradnju novim pilot-projektom. Osim predaje zahtjeva, korisnici u poštanskim uredima sada mogu bez naknade zatražiti i preuzeti potvrde HZMO-a:

  • potvrdu o podacima o stažu i plaći
  • obavijest o ostvarenom drugom dohotku
  • potvrdu o korištenju prava iz mirovinskog osiguranja
  • potvrdu o isplaćenom doplatku za djecu.

Za podnošenje zahtjeva za izdavanje potvrda u poštanskim uredima treba predočiti osobnu iskaznicu ili putovnicu, a zahtjev se može podnijeti osobno u bilo kojem poštanskom uredu, neovisno o mjestu prebivališta.

“Poštanski uredi nerijetko su centralna točka u manjim ruralnim mjestima u kojima građani obavljaju većinu svojih obveza i zato je posebno važno da im omogućimo i približimo usluge državnih institucija i ustanova. S Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje uspješno surađujemo već dvije i pol godine, a novim pilot-projektom još smo jedan korak bliže ispunjavanju naše misije – biti građanima na usluzi”, istaknuo je Mate Mišetić, član Uprave Hrvatske pošte.

>>Banka u Pošti od sada i za poduzetnike

Pošta – šalter države

Suradnja Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokrenuta je u svibnju 2017. u pet županija u sklopu strateške smjernice za razvoj “Pošta – šalter države“. Njome je korisnicima u poštanskim uredima omogućena predaja zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, prava na mirovinu, naknadu zbog tjelesnog oštećenja i za usluge povezane s ostvarivanjem prava iz mirovinskog osiguranja.

U lipnju 2018. mogućnost predaje zahtjeva za HZMO uvedena je u sve poštanske urede u Hrvatskoj. Korisnici su prepoznali ovu uslugu, te je u studenom 2020. suradnja Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dodatno proširena.

“HZMO kontinuirano radi na olakšanju dostupnosti svojih usluga, prije svega proširenjem vlastitih elektroničkih usluga, kao i elektroničkih usluga u sklopu sustava e-Građani. Suradnjom s Hrvatskom poštom omogućujemo korisnicima podnošenje zahtjeva u vezi s provedbom postupaka iz mirovinskog osiguranja i ostvarivanja prava na doplatak za djecu te izdavanja potvrda iz nadležnosti HZMO-a u svim uredima Hrvatske pošte”, istaknuo je Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

>>Hrvatska pošta proširila vozni park s 20 novih električnih četverocikala