Prinos kukuruza podbacit će 50 do 90 posto

"Možemo se služiti eufemizmima i kojekakvim riječima, ali stanje je zaista loše. Ovo je jedna od godina u kojoj se ne vidi kraj koliko situacija može biti loša", rekao je znanstveni savjetnik s Poljoprivrednog instituta u Osijeku Antun Jambrović

60
prinis kukuruza
[Image by Couleur from Pixabay]

Očekuje se da će prinos kukuruza u Hrvatskoj podbaciti 50 do 90 posto. Situacija u drugim zemljama – Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj – također je izuzetno loša, tako da će cijene i dalje rasti, a to će posebno pogoditi stočarski sektor. Iako je zbog suše stradala i pšenica, kod kukuruza je šteta puno veća, kažu ratari.

“Kukuruz će definitivno strdati. Ovakvo stanje bez kiše je rijetko viđeno. Imamo kanale koji u kojima nikada nije presušila voda, a sada u njima vode nema”, rekao je ratar Vinko Kovačev iz Topolja za Hrvatski radio.

“Možemo se služiti eufemizmima i kojekakvim riječima, ali stanje je zaista loše. Ovo je jedna od godina u kojoj se ne vidi kraj, odnosno koliko situacija može biti loša”, rekao je znanstveni savjetnik s Poljoprivrednog instituta u Osijeku Antun Jambrović.

Nema više nade da ćemo ove godine postići barem prosječan prinos: “Njaizdržljiviji hibridi počeli su odbacivati lišće. Skuplja se sve što ima kukuruza da bu se usmjerilo u zrno, da bi se reproducirao. No, koliko tu uopće ima mogućnosti uz ovakvu sušu? Podzemna voda je jako duboko, a kukuruz nije čarobna biljka koja to može doseći”, kaže Jambrović.

Ipak, kiša još uvijek može pomoći. “Pomogla bi sjemenskoj proizvodnji. Cvatnja i oplodnja je završena, ali sad je pitanje kako će to zrno izgledati. Važno je da kiša padne, da se zrno nalije, da ima određenu težinu, određenu životnost. One karakteristike koje bi trebalo imati”, tumači Antun Jambrović.