Kako elektronički potpisati PDF dokument na Macu, iPhoneu ili iPadu

Na iPhoneu ili iPadu dokumente možete potpisivati pomoću značajke za označavanja u aplikaciji Mail za iPhone ili iPad. Ako imate Mac i koristite Preview za potpisivanje dokumenata, vaš će se potpis s Maca sinkronizirati s vašim iPhoneom ili iPadom

245
elektronički potpis
[Image by Jan Vašek from Pixabay]

Nedavno smo pisali o tome kako elektronički potpisati PDF dokument u Windowsima ili Androidu, i spremiti ga kao standardnu PDF datoteku koja se može čitati bilo gdje. Ovog puta objasnit ćemo kako to učiniti na Macu, iPhoneu ili iPadu.

Podsjećamo da govorimo o elektroničkom potpisu, a ne o digitalnom. Digitalni potpis je nešto sasvim drugo. Digitalni potpis je kriptografski siguran i potvrđuje da je netko s vašim privatnim ključem za potpisivanje (drugim riječima – vi) vidio dokument i autorizirao ga. Vrlo je siguran, ali i kompliciran.

Elektronički potpis je, s druge strane, samo slika vašeg potpisa na PDF dokumentu. To možete učiniti u raznim apikacijama, a to je ono što većina ljudi traži kada vam pošalju dokument na potpis. Pošaljite im PDF datoteku s digitalnim potpisom i mnogi neće znati što bi s njom. Za mnoge tvrtke jednostavno prihvaćanje potpisanih dokumenata e-poštom umjesto da slanja faksom veliki je tehnološki skok.

Naravno, metode u nastavku nisu savršeno sigurne – ali nije sasvim sigurno ni ispisati dokument, potpisati ga olovkom i ponovo skenirati. Ovo je barem brže.

Mac: Koristite Preview

Korisnici Maca imaju više sreće od korisnika Windowsa jer aplikacija Preview uključena u macOS ima integriranu mogućnost potpisivanja dokumenata. Zahvaljujući izvrsnim trackpadsima ugrađenim u MacBookove možete jednim prstom na njima nacrtati svoj potpis kako biste ga unijeli u Preview. Na novom MacBooku s “Force Touch” trackpadom, ovo je čak osjetljivo na pritisak, što omogućuje još točnije potpise.

Također možete samo potpisati komad papira i “skenirati” ga svojom web kamerom, ako radije potpisujete na staromodan način (ili ako imate iMac bez trackpada).

Da biste potpisali dokument, otvorite PDF dokument u pregledu (ovo bi trebala biti osnovna, zadana aplikacija koja se otvara kada dvaput kliknete na PDF datoteku, osim ako to niste promijenili). Pritisnite gumb “Show Markup Toolbar (Prikaži alatnu traku za označavanje)” u obliku kutije s alatima, a zatim kliknite gumb “Sign (Potpiši)” na alatnoj traci koja se pojavi.

Od vas će se tražiti da kreirate potpis povlačenjem prsta preko trackpada ili potpisom na komad papira i skeniranjem web-kamerom. Snimite svoj potpis jednom i Preview će ga zapamtiti.

Nakon što snimite potpis, možete ga odabrati u izborniku koji se pojavi nakon što kliknete gumb “Sign Potpiši”. Vaš se potpis primjenjuje kao slika koja se može povlačiti i prilagoditi veličinom dokumentu.

Ostale opcije na alatnoj traci omogućuju vam da upisujete tekst i crtate po dokumentu, odnosno da ispunjavate obrasce ako je to potrebno.

Kada završite, kliknite File > Save Datoteka > Spremi kako biste pohranili PDF s svojim potpisom. Umjesto toga možete kliknuti i na File > Duplicate Datoteka > Dupliciraj kako biste izradili kopiju PDF-a i spremili promjene u novu kopiju datoteke bez mijenjanja izvornika.

Ako vam se iz bilo kojeg razloga ne sviđa Preview, također možete koristiti Adobe Reader DC na Macu. Radit će isto kao potpisivanje dokumenta u sustavu Windows.

iPhone i iPad: koristite Mail ili Adobe Fill & Sign

Na iPhoneu ili iPadu dokumente možete potpisivati pomoću značajke za označavanja u aplikaciji Mail za iPhone ili iPad. Ako imate Mac i koristite Preview za potpisivanje dokumenata, vaš će se potpis s Maca sinkronizirati s vašim iPhoneom ili iPadom, tako da ga ne morate ponovo kreirati.

Ova značajka je zgodna, ali radi samo ako želite potpisati dokument u aplikaciji Mail. Na primjer, dobili ste e-poštom PDF dokument koji morate potpisati i odmah poslati e-poštom.

Da biste to učinili, morat ćete u primljenoj poruci dodirnuti PDF privitak i kliknuti ikonu “Markup and Reply” u obliku kutije s alatima u donjem desnom kutu zaslona dok gledate PDF.

Zatim ćete moći dodati potpis dodirom gumba za potpis u donjem desnom kutu zaslona. Također možete upisivati tekst i crtati po dokumentu ako to želite.

Kada dodirnete “Done Gotovo”, aplikacija Mail automatski će kreirati odgovor na e-poštu s vašim potpisanim dokumentom u prilogu. možete upisati e-poruku i zatim poslati potpisani dokument.


Iako je to zgodno, radi samo u aplikaciji Mail, pa je vrlo ograničeno. Ako to želite učiniti iz bilo koje druge aplikacije, trebat će vam aplikacija za potpisivanje nekog drugog dobavljača.

Ovdje postoji dosta opcija, a jedna od njih je Adobeova aplikacija Adobe Fill & Sign, koja vam omogućuje besplatno potpisivanje neograničenog broja dokumenata. Kamerom možete čak snimati slike papirnatih dokumenata, tako da možete stvarati digitalne kopije papirnatih obrazaca.

Dokument možete potpisati pisanjem po zaslonu osjetljivom na dodir, a po potrebi možete također upisati tekst u PDF dokumente kako biste ih ispunili.

Da biste dobili PDF dokument iz druge aplikacije u Adobe Fill & Sign, pronađite PDF datoteku u drugoj aplikaciji, dodirnite gumb “Share Dijeli” i odaberite aplikaciju Adobe Fill & Sign. Zatim dodirnite gumb za potpis kako biste jednostavno potpisali dokument. Kada završite, dodirnite gumb “Share Dijeli” unutar programa Adobe Fill & Sign kako biste poslali potpisani dokument u drugu aplikaciju.

Ako tražite alat s više funkcionalnosti ili ako vam se Adobe Sign & Fill ne sviđa, možda vam se svidi SignNow. Aplikacija radi vrlo dobro i omogućuje potpisivanje dokumenata prstom, ali broj dokumenata koje možete potpisati u besplatnoj verziji ograničen je na pet mjesečno. Za potpis više dokumenata potrebna mjesečna pretplata.