Ratko Rudić o nogometašima: Imaju psihološku stabilnost i mentalnu snagu

"Za mene je najvažnija stvar vrlo visok moral tima i vrlo visoka razina psihološke stabilnosti. Oni vjeruju u sebe, vjeruju da mogu nešto učiniti", tumači Ratko Rudić u čemu je tajna uspjeha hrvatskih nogometaša za WSJ

142
Ratko Rudić
Ratko Rudić

Wall Street Journal potražio je odgovor na pitanje o tajni hrvatskog nogometnog uspjeha kod jednog od najkompetentnijih sportskih stručnjaka. Tko bi bolje razumio s kakvim su pritiskom suočeni igrači tijekom prvenstva od Ratka Rudića?

Osvajao je olimpijsko zlato četiri puta vodeći tri različite državne reprezentacije: s Jugoslavijom 1984. i 1988,. s Italijom 1992 i s Hrvatskom 2012, predstavlja Rudića WSJ te dodaje kako je zlatna medalja u vaterpolu bila kruna sportskih uspjeha za zemlju koja ima upola manje stanovnika od New Jerseya.

WSJ podsjeća i na ostale hrvatske sportske uspjehe: dvije zlatne olimpijske medalje u rukometu, pobjedu Gorana Ivaniševića u Wimbledonu, srebrnu medalju košarkaša predvođenih Draženom Petrovićem na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. No, izdvajaju vaterpolo kao sport koji je u Hrvatskoj izuzetno popularan, što se vidi i po velikom broju nogometnih navijača na tribinama ruskih stadiona koji na glavi nose vaterpolske kapice.

Ratko Rudić se u svom radu susreo i sa sasvim suprotnim fenomenom. Prije Olimpijskih igara u Brazilu preuzeo je domaći vaterpolski tim. U Brazilu tada o vaterpolu nisu znali gotovo ništa. Ali Rudić je uspio dovesti reprezentaciju do nezaboravnog tjedna tijekom Olimpijskih igara u kojem je Brazil s tri početne pobjede postao dio svjetskog vaterpolskog vrha.

Bez obzira na to što i dalje nisu znali ništa o vaterpolu, domaći navijači dolazili su na utakmice u nogometnim dresovima, navijali nogometnim navijačkim pjesama. I pravili su se da sve razumiju. Brazilska vaterpolska bajka završila je u četvrtini finala porazom od Hrvatske.

Nedavno se Ratko Rudić ponovo povukao iz mirovine kako bi preuzeo talijanski Pro Recco, jedan od vodećih europskih klubova koji je nakon dva neuspjeha u borbi za naslov europske Lige prvaka u vaterpolu angažiranjem Rudića traži put kojim bi se vratio na vrh.

WSJ je s Rudićem razgovarao prije finalne utakmice Svjetskog kupa u nogometu.

  • Jeste li očekivali da će Hrvatska biti toliko dobra?

Gledao sam pripremnu utakmicu igranu u Engleskoj protiv Brazila. Igrali su vrlo dobro. Iako su izgubili 2:0 vidjelo se da tim ima veliki potencijal. Imaju psihološku stabilnost i mentalnu snagu. Očekivali smo dobar rezultat, ali ne toliko dobar kakav su postigli.

  • Kako biste rangirali hrvatske sportske uspjehe?

Ostvarili smo velike rezultate na Olimpijskim igrama. Mogli bismo usporediti zlatnu olimpijsku medalju s pobjedom na Svjetskom kupu. Vaterpolisti su osvojili zlato u Londonu 2012., rukometaši su zlato osvajali dva puta. Imamo i mnogo drugih uspješnih sportaša. Ali finale svjetskog prvenstva u nogometu je sigurno jedan od najvećih hrvatskih sportskih uspjeha.

Svi s nestrpljenjem očekujemo finale. Hrvatska je već ostvarila veliki uspjeh. Kako god završilo finale, ljudi će biti sretni.

  • Kako je Hrvatska, zemlja sa samo četiri milijuna stanovnika, tako uspješna?

Hrvatska je izrazito sportska zemlja. Igramo svugdje. Imamo dobre rezultate, dobru organizaciju, osobito u mlađim kategorijama.

  • Što mislite o radu izbornika Zlatka Dalića?

Igrači, novi izbornik i tehničko osoblje pronašli su zajednički jezik. Dalić ima dobra pristup svima. Ali ne bih rekao da je tako dobar rezultat iznenađenje. Za mene najvažnija stvar je vrlo, vrlo visok moral tima i izrazito visoka razina psihološke stabilnosti. Oni vjeruju u sebe, vjeruju da mogu nešto učiniti. Ponekad se pitate kako se odupiru pritisku pri takvom visokom ritmu, ali oni vjeruju.

Gubili su (u sve tri utakmice knockout faze) i onda su zaigrali brže i snažnije. Druge momčadi to nisu mogle pratiti.

  • Jeste li zamijetili da nogometni navijači nose vaterpolske kapice?

Vaterpolo je jako popularan u Hrvatskoj. I imamo prepoznatljive crveno-bijele kapice. Svi ih vole. To je velika promocija za vaterpolo..

  • Kako ćete proći u nedjelju?

Ne pobjeđuje uvijek tim s više talenta ili boljom taktikom. Pobjeđuje onaj tko ima snažniju volju, onaj tko je više uvjeren da to može učiniti. A Hrvatska je pokazala da može.

Mislim da su šanse 50-50. Svi naši igrači igraju za najjače europske klubove. Vidjeli smo da je Luka Modrić prvi do Ronalda. Pomogao je Ronaldu postići mnoge zgoditke. Ima magična dodavanja, “loptu s očima”. Imamo Rakitića u Barceloni, Mandžukića u Juventusu. Ostali igraju u Španjolskoj i Njemačkoj. Ti igrači cijele sezone igraju jake utakmice. Po iskustvu, dakle, nimalo ne zaostaju za Francuskom.