Rimac Automobili 10. najbrže rastuća tehnološka tvrtka u srednjoj Europi

Ovo su mjesto Rimac automobili zauzeli zahvaljujući rastu od 1.059 posto. Od hrvatskih tvrtki na listi Deloittea slijede Code Consulting na 22. mjestu s rastom od 545 posto, Telum na 25. mjestu s rastom od 520 posto i Profico na 28. mjestu s rastom od 466 posto

116
najbrže rastuća tehnološka tvrtka
Zaposlenici Rimac automobila

Na listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi koju sastavlja Deloitte, ove se godine našlo deset hrvatskih predstavnika. Osam ih se plasiralo u glavnu kategoriju natječaja te još dvije u kategoriju Zvijezda u usponu.

U kategoriji 50 najbrže rastućih, najbolje rangirana hrvatska tvrtka ove godine je Rimac Automobili iz sektora čistih tehnologija i energetike, koja je deseta na ljestvici s rastom od 1.059 posto. Slijede Code Consulting na 22. mjestu s rastom od 545 posto, Telum na 25. mjestu s rastom od 520 posto i Profico na 28. mjestu s rastom od 466 posto.

Na 35. mjestu s rastom od 421 posto je Undabot, tvrtka Hangar 18 je na 40. mjestu s rastom od 368 posto, Gauss na 45. mjestu s rastom od 347 posto i povratnik nakon dvije godine Infinum na 49. mjestu s rastom od 315 posto.

Tvrtke rangirane prema najbržem rastu prihoda

U kategoriji Zvijezda u usponu iz Hrvatske na 2. mjestu je Q tvrtka za digitalna rješenja s rastom od 2.246 posto, te Merit Media na 9. mjestu s rastom od 712 posto.

Ljestvica 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi rangira tvrtke prema najbržem rastu prihoda u razdoblju od četiri uzastopne godine te se ljestvica za 2017. godinu temelji na analizi prihoda ostvarenih od 2013. do 2016. godine. U kategoriji “Zvijezde u usponu” su tvrtke koje su prekratko aktivne te je za njih uvjet prihod veći od 30 tisuća eura ostvaren u svakoj od posljednje tri promatrane godine (2014.-2016.).

Rast prihoda srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki dalje se ubrzava – 50 najbrže rastućih postavilo je novu rekordnu prosječnu stopu rasta od 1127 posto. To je druga godina zaredom u kojoj je prosječan rast veći od 1000 posto, navode iz Deloittea.

Predstavnice 11 zemalja

Na ovogodišnjoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi su tvrtke iz 11 zemalja, od kojih je u glavnoj kategoriji najviše njih, 19, iz Poljske, a druga zemlja s najvećim brojem plasiranih tvrtki je Hrvatska s njih osam u glavnoj kategoriji i dvije u kategoriji “Zvijezde u usponu”.

Osim što je najbolje plasirana hrvatska tvrtka na listi 50 najbrže rastućih, Rimac Automobili su i jedina tvrtka iz sektora čiste tehnologije i energetike koja je ostvarila plasman u cjelokupnom natječaju na razini srednje Europe, navode iz Deloittea.

Nove tvrtke koje su ostvarile plasman na listi 50 najbrže rastućih su Code Consulting, Profico te Undabot, koje su osnovane 2012. godine, a novaci iz kategorije “Zvijezda u usponu” Q i Merit Media osnovani su 2013. godine.

Povratnik Infinum

Rimac Automobili, Telum, Hangar 18 i Gauss ostvarili su plasmane i prošle godine, a Infinum je ove godine kao povratnik ostvario fantastičan četvrti plasman na Deloitteovu natječaju nakon 2015., 2014. te 2013. godine, ističe se u priopćenju.

Vodeća tvrtka na listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtaka u srednjoj Europi ove je godine češka tvrtka za on-line rezervacije letova Kiwi.com.

Na drugom je mjestu litavska tvrtka za pametna tehnološka rješenja u sportu Deeper, a treće je mjesto zauzela češka tvrtka Prusa research.

Ovogodišnja “Zvijezda u usponu” je litavska tvrtka za prodaju trodimenzionalnih modela CGTrader sa stopom rasta od 3329 posto, a nakon hrvatske tvrtke Q na trećem je mjestu poljska on-line agencija za poslove usmenoga i pismenog prevođenja Dogadamycie.pl s prihodima koji su rasli po stopi od 1532 posto.

Posebno priznanje rumunjskoj tvrtki UiPath

U skupini “Pet najvećih”, u kojoj su velike tvrtke koje su proteklih pet godina ostvarile izniman rast prihoda, pobjednik je češka tvrtka ZOOT za maloprodaju modne odjeće i obuće preko interneta i trgovina, koja je u promatranom razdoblju ostvarila rast prihoda od 820 posto.

Dobitnik godišnje »Nagrade za najdisruptivniju inovaciju» je DADANCO Europe, koji se bavi inovativnim rješenjima za sustave grijanja, ventilaciju i kondicioniranje zraka. Ta se nagrada dodjeljuje poslovnom subjektu koji je svojom inovativnošću i tehnološkim znanjem, vještinama i iskustvom osmislio rješenja koja mogu korjenito preobraziti etablirana tržišta i vrijednosne mreže. Ove je godine u toj kategoriji dodijeljeno i posebno priznanje, i to rumunjskoj tvrtki za primjenu robotike u automatizaciji procesa UiPath.