Od 7. siječnja liberalizira se rad od kuće

Poslodavac nema više obvezu dokumentiranja procjene rizika za poslove koje radnik povremeno obavlja na izdvojenom mjestu rada, a procijenjeni su kao manje rizični. U pravilu je riječ o poslovima administrativne prirode

1388
rad od kuće

U Narodnim novinama broj NN 129/19, od 31. prosinca, objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o izradi procjene rizika koji stupa na snagu 7. siječnja. Izmjenama u Pravilniku prihvaćen je prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca kojim se administrativno rasterećuju poslodavci koji će iskoristiti mogućnost da povremeno svojim radnicima omoguće tzv. rad od kuće (rad na izdvojenom mjestu rada).

Naime, prema dosadašnjim rješenjima, da bi radnik mogao povremeno obavljati posao na izdvojenom mjestu rada (najčešće kod kuće), poslodavac je, s aspekta zaštite na radu, morao izraditi procjenu rizika za to mjesto rada, uz poduzimanje svih mjera koje iz toga proizlaze. Navedenom izmjenom, poslodavac nema više obvezu dokumentiranja procjene rizika za poslove koje radnik povremeno obavlja na izdvojenom mjestu rada.

Riječ je o poslovima koji su na mjestu rada kod poslodavca procijenjeni kao poslovi s malim rizikom, u pravilu, o poslovima administrativne prirode. Sve navedeno odnosi se na situacije kada se takvi poslovi obavljaju na izdvojenom mjestu rada povremeno, a ne stalno.

>>Oni koji rade od kuće zarađuju više od onih koji putuju na posao

Ovim izmjenama učinjen je mali, no značajan iskorak ka fleksibilnijem pristupu novim oblicima rada koji su u konkretnom slučaju, a obzirom da podrazumijeva pristanak obiju strana, svakako od interesa i poslodavcima i radnicima, koji na taj način imaju priliku lakše uskladiti poslovne i privatne obveze.