U Njemačku najviše izvozimo radnike

Forum u Frankfurtu prvi je dio niza susreta hrvatskih i njemačkih gospodarstvenika koji će se ove godine održati u Njemačkoj

67
Njemačko-hrvatski gospodarski forum

Njemačko-hrvatski gospodarski forum otvoren je danas ujutro u Frankfurtu. Riječ je o događaju na kojem će se petnaestak hrvatskih tvrtki predstaviti njemačkim gospodarstvenicima.

Hrvatska želi, pred nekoliko stotina njemačkih poduzetnika pokazati da ima i inovativno gospodarstvo i kvalitetne proizvode, a ne samo dobre radnike – resurs koji smo do sada najviše izvozili upravo u Njemačku.

Melanie Nolte, potpredsjednica Industrijsko-trgovinske komore Frankfurt, osvrnula se na njemačko-hrvatske vanjskotrgovinske odnose i postojeću robnu razmjenu, s fokusom na to da je Njemačka ključni hrvatski vanjskotrgovinski partner. Gradonačelnik Frankfurta Uwe Becker rekao je da je Frankfurt financijski centar Europske unije i da u tom području vide prilike za intenziviranje suradnje s Hrvatskom.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, nakon što je jutros otvorila radni dan Frankfurtske burze, zazvonivši zvonom, najavila je da će Hrvatska biti partner i na 831. rođendanu luke Hamburg u svibnju, za kada je u planu održati još jedan dan hrvatskoga gospodarstva.

„Hrvatska i Njemačka imaju odličnu suradnju u brojnim područjima, a hrvatska zajednica u Njemačkoj s vremenom će imati sve značajniju ulogu u jačanju naših ekonomskih odnosa. Samo ovdje u Saveznoj državi Hessen živi gotovo 54 tisuće Hrvata,“ istaknula je predsjednica.

Susret u Frankfurtu prvi je dio susreta hrvatskih i njemačkih gospodarstvenika u Njemačkoj, u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Industrijsko-trgovinske komore Frankfurt, Hrvatskoga svjetskoga kongresa u Njemačkoj, Hrvatskoga gospodarskoga saveza i Hrvatske gospodarske komore.

Drugi dio dana hrvatske gospodarske delegacije u Njemačkoj održat će se u Mainzu, uz potporu lokalne Industrijsko-trgovinske komore Rheinhessen.