HUP pokreće program mentorstva za poslovne žene

Mentorski ciklusi trajat će 6 mjeseci, a mentorice i mentori su uspješne žene i muškarci iz različitih područja, na pozicijama predsjednika ili članova Uprava vodećih kompanija i dio su vodstva HUP-ovih udruga.

134
mentorski program za poslovne žene

Hrvatska udruga poslodavaca na platformi Baze poslovnih žena, pokreće mentorski program za poslovne žene koje imaju potencijal i ambiciju napredovati u profesionalnoj karijeri te preuzeti seniorske i vodeće pozicije u tvrtkama, kao i za poduzetnice koje žele obogatiti svoja dosad stečena znanja.

Mentorski ciklusi trajat će 6 mjeseci, a mentorice i mentori su uspješne žene i muškarci iz različitih područja, na pozicijama predsjednika ili članova Uprava vodećih kompanija i dio su vodstva HUP-ovih udruga.

Tijekom procesa mentori će u individualnim susretima i kontaktima davati smjernice za razvoj karijere i prenositi znanja koja smatraju važnim za poslovni uspjeh mentoriranoj osobi.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i mentorica istaknula je: „Veća uključenost žena u upravljanje na svim razinama, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, nikako nije u interesu samo žena. Organizacije koje imaju uravnoteženu spolnu strukturu i na upravljačkim razinama su jednostavno uspješnije i to redovito pokazuju brojna istraživanja. Žene ne mogu same ubrzati pozitivne promjene već u tome moraju aktivno sudjelovati i muškarci koji se nalaze na pozicijama na kojima se donose ključne odluke pa i one vezane uz davanje jednakih prilika, odnosno uključivanje žena i na te najviše razine.“

Rok za prijave do 17. veljače

Mentorski program za poslovne žene imat će šestomjesečne cikluse u kojima se povezuje 15-tak uspješnih menadžerica i menadžera s poslovnim ženama na poziciji srednjeg menadžmenta (primjerice, voditeljice odjela/direktorice sektora), ali i poduzetnicama koje žele steći dodatna znanja.

U svakom ciklusu iznova će se birati mentori i mentorirane osobe, a po završetku će se pristupiti evaluaciji procesa koja će koristiti u povećanju učinkovitosti programa.

„Petnaestak poslovnih žena bit će u narednih šest mjeseci mentorirano kroz individualne susrete, dok će sve kandidatkinje koje se prijave za program, a nisu se povezale s nekim od mentora, biti u izboru za naredni ciklus. Dodanu vrijednost dobivaju svi jer će se paralelno s individualnim programom održavati posebne radionice iz područja financija, ICT-a i liderstva za sve prijavljene poslovne žene.

Mentorski program prilika je za učenje svih dionika, a mentori će pomoći mentoriranoj poslovnoj ženi obogatiti profesionalna znanja i vještine, identificirati jasnije ciljeve u razvoju karijere te naučiti kako postići profesionalnu autonomiju i preuzeti odgovornost“ – dodala je Carmen Majetić Pavić koja će upravljati mentorskim procesom za Bazu žena Hrvatske udruge poslodavaca.

U tijeku je natječaj za sve poslovne žene koje žele biti uključene u proces mentoriranja, a prijave su moguće do 17. veljače 2020.

Baza poslovnih žena

Projekt je pokrenut u sklopu platforme Baze žena HUP-a koja svojim djelovanjem i aktivnostima želi utjecati na povećanje udjela žena u upravama društava.

Baza poslovnih žena inicijativa je HUP-a i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja okuplja poslovne žene sposobne i kvalificirane u svakom trenutku preuzeti neku od upravljačkih pozicija u kompanijama.

„Baza poslovnih žena platforma je kojom potičemo promjene i dokazujemo kako u Hrvatskoj postoje brojne stručne i kvalificirane žene spremne u svakom trenutku preuzeti upravljačke funkcije i popis takvih žena javno je objavljen na stranicama HUP-a. Kroz radne skupine Baze žena, Inicijativu 30% – koja povezuje kompanije i medije, te kroz mentorski program želimo pomoći u osnaživanju poslovnih žena, kako bi i same jednom postale mentorice i poticale perspektivne žene iz svog okruženja na snažniji iskorak u karijerama.“– izjavila je Lea Šćrbec, voditeljica Baze žena Hrvatske udruge poslodavaca.

Mentori prvog ciklusa HUP mentorskog programa

Mentori prvog ciklusa mentorskog programa su:

 • Bojana Božanić, dopredsjednica HUP-Udruge novinskih izdavača i direktorica Lider media;
 • Ivan Bračić, predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika i osnivač tvrtke PIP;
 • Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i predsjednica Uprave Tehnomont;
 • Boris Drilo, predsjednik HUP ICT Udruge i član Uprave Hrvatskog Telekoma;
 • Mihael Furjan, predsjednik HUP-Udruge proizvođača lijekova i predsjednik Uprave PLIVE;
 • Ivana Gažić, članica Odbora Baze žena i predsjednica Uprave Zagrebačke burze;
 • Ana Hanžeković, članica HUP-Udruge novinskih izdavača i članica Uprave Hanza Medie;
 • Medeja Lončar, članica Izvršnog odbora HUP-Udruge energetike i predsjednica Uprave Siemensa za Hrvatsku i Sloveniju;
 • Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i član Stručne savjetodavne skupine Global Compact Ujedinjenih Naroda;
 • Ivica Mudrinić, član Odbora Baze žena i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a i članica Upravnog odbora Jadran Galenski Laboratorij;
 • Maša Smokrović, dopredsjednica HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi i suvlasnica Ustanova za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju ‘Helena Smokrović’;
 • Damir Zorić, predsjednik HUP-Udruge financijskog poslovanja i prokurist Uprave Euroherc osiguranje d.d.