Usluga eUpisi u odgojno-obrazovne ustanove dostupna na eGrađani

Ukupna vrijednost projekta je 40 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje

54
eUpisi
Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a, i državni tajnik Bernard Gršić [Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva]

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je u utorak u Zagrebu projekt pod nazivom “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove”. Usluga eUpisi u odgojno-obrazovne ustanove dostupna je na platformi eGrađani, a omogućuje brz i jednostavan upis u željenu odgojno-obrazovnu ustanovu u Republici Hrvatskoj. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 40 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.

“S obzirom na važnost i značajan potencijal u broju korisnika elektroničkih usluga u sustavu obrazovanja, prepoznata je potreba informatizacije i povezivanje procesa od upisa u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja do prijava na visoka učilišta, odnosno informatizacije sustava obrazovanja odraslih. Cilj je da se roditeljima, učenicima i studentima omogući brz upis u željenu ustanovu bez nepotrebnih administrativnih poslova koji se mogu izbjeći korištenjem već postojećih podataka iz svih relevantnih institucija”, rekao je Bernard Gršić, državni tajnik  u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

“Ovom kompleksnom elektroničkom uslugom upisa, građanima će se omogućiti pokretanje jednog zahtjeva na jednom mjestu s bilo kojeg uređaja i njegova potpuna obrada, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u njegovo rješavanje. Za upis u vrtiće važno je napomenuti kako ne provode svi vrtići upise kroz ovaj sustav. Neki vrtići u svojim sredinama, gradovima imaju vlastita rješenja i aplikacije za upis. S obzirom da se upisi provode, ovisno o odlukama lokalne samouprave od travnja do srpnja tekuće godine, redovito će se ažurirati na portalu e-Građani popis vrtića i ostalih odgojno-obrazovnih ustanova koje provode e-Upise putem usluge e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove“, rekao je Bernard Gršić, državni tajnik  u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Ovom uslugom osigurava se još veća dostupnost javnih usluga građanima, smanjuje administrativni teret i troškovi za građane te postiže veća ekonomičnost i učinkovitost u radu javne uprave.

“CARNET je jedna od ključnih ustanova u digitalnoj transformaciji obrazovnoga sustava te pružamo podršku nizu projekata usmjerenih prema razvoju društva u kojemu je tehnologija u službi i po mjeri čovjeka. Projekt eUpisi upotpunjuje proces digitalne transformacije obrazovnoga sustava te smo kao partner u projektu zaduženi za izradu cjelovitoga rješenja koje obuhvaća snimanje poslovnih procesa i izradu referentnih modela, definiranje arhitekture informacijskog sustava i razvoj kompleksnih elektroničkih usluga u sustavu e-Građani. Uz to, osiguravamo izradu obrazovnih sadržaja i provedbu edukacije korisnika pojedinih sustava, a naš Helpdesk pruža podršku za gotovo sve usluge“, naglasio je Hrvoje Puljiz, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET.