Uvođenje poreza na nekretnine odgođeno do daljnjega

Dio ministara smatra da bi Zakon stvorio veće porezno opterećenje jer bi obuhvatio i nekretnine koje su dosad bile izvan sustava te da nije napravljena procjena financijskog učinka Zakona

85
uvođenje poreza na nekretnine odgođeno do daljnjeg
Ministar financija Zdravko Marić ostao je usamljen u zagovaranju uvođenja poreza na nekretnine

Uvođenje poreza na nekretnine odgođeno je do daljnjega te se najvjerojatnije odustaje od njegove primjene od 1. siječnja 2018., doznaje HRT.

Za HRT je potvrđeno da je o tome u Vladi održan sastanak sa svim ministrima te da je ministar financija Zdravko Marić ostao usamljen u zagovaranju uvođenja poreza.

HRT neslužbeno doznaje da je Vlada nakon žustre rasprave odlučila da porez na nekretnine neće primijeniti. Tomu se na sastanku jedini usprotivio ministar financija koji je taj zakon u Saboru branio čak 60 sati.

Zakon nedorečen

Zakon je po mišljenju nekih ministara nedorečen. Smatraju da bi se njime stvorilo veće porezno opterećenje jer bi obuhvatio znatno veći broj nekretnina od kojih su neke dosad bile izvan sustava. Tvrde i da nije napravljena procjena financijskog učinka te se ne zna koliko bi se novca od njega sljedeće godine uopće ubralo.

Jedan od prigovora bio je i da se jedinicima lokalne samouprave ostavlja preveliki raspon, od jedan do deset, za određivanje koeficijenta namjene nekretnine. Polemika se vodila i oko toga da se porez ne odnosi i na ruševne nekretnine, a pitanje je i tko bi plaćao porez ako se ne može utvrditi vlasnik nekretnine.

Dio stručnjaka podržava ministra Zdravka Marića koji je dosad zdušno branio svoju reformu. Odgodom se, ističu, ruši paket sveobuhvatnih fiskalnih i poreznih mjera. Uz to, građani su zbunjeni i ne znaju trebaju li predavati obrasce za porez na nekretnine te hoće li biti kažnjeni ako to ne učine.