Vipnet i Ericsson Nikola Tesla nastavljaju suradnju u razvoju radijske pristupne mreže

Vipnet planira kombiniratii fiksnu i mobilnu infrastrukturu kako bi ponudio kombinaciju optićkog i mobilnog pristupa za 1,2 milijuna kućanstava do kraja 2020.

127
Vipnet i Ericsson Nikola Tesla
Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta, Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta, Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Johannes Kandera, glavni financijski direktor Vipneta i Miroslav Kantolić, direktor prodaje i marketinga za Vipnet, u Ericsson Nikoli Tesli

Vipnet je izabrao Ericsson Nikolu Teslu za daljnji razvoj svoje radijske pristupne mreže (RAN – Radio Access Network). Višegodišnji okvirni ugovor obuhvaća modernizaciju i proširenja radijske pristupne mreže hrvatskog operatora koristeći najnovije tehnologije iz Ericssonovog portfelja.

Ugovoreni poslovi omogućit će daljnje povećanje brzine prijenosa i poboljšanje korisničkog
doživljaja Vipnetovim korisnicima širom Hrvatske. Na temelju Ericsson Radio System linije proizvoda namijenjene radijskom dijelu mobilnih mreža, Vipnet će imati na raspolaganju fleksibilno rješenje prilagodljivo budućim potrebama na putu prema 5G koje omogućuje troškovnu i energetsku učinkovitost, navodi se u priopćenju kompanijskih komunikacija Ericsson Nikole Tesle.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, istaknula je da se potpisanim ugovorom nastavlja “dugogodišnja uspješna suradnja sa strateškim partnerom Vipnetom”. “Stručnjaci naših kompanija su zajednički, a temeljeno na naprednoj Ericssonovoj tehnologiji, omogućili mnoge inovativne usluge na hrvatskom tržištu. Ovaj je ugovor prirodni nastavak naše suradnje i strateški okvir za nove uspjehe”, rekla je Kovačević.

Kombinacija optičkog i superbrzog mobilnog pristupa

“Vipnet u Hrvatskoj već danas nudi najbržu mobilnu 4G+/LTE mrežu s brzinom do 300 Mbit/s. Sljedeći korak je razvoj 5G mreže”, rekao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta. “Naš plan je kombiniranje fiksne i mobilne infrastrukture kako bismo ponudili kombinaciju optičkog i superbrzog mobilnog pristupa za 1,2 milijuna kućanstava do kraja 2020. Vipnet želli biti partner Vladi u daljnjem razvoju širokopojasne infrastrukture u Hrvatskoj korištenjem EU financiranja. Te investicije povećat će ukupnu konkurentnost i omogućuti stvaranje gigabitnog društva u Hrvatskoj. Suradnja s Ericsson Nikolom Teslom pomoći će nam u ostvarenju spomenutih ciljeva.”

Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta istaknuo je razloge za suradnju s Ericsson Nikolom Teslom: “Tri su ključna razloga za ovaj potez. Društvo se digitalizira enormnom brzinom i telekom operatori su na čelu tog procesa, a Vipnet želi zadržati poziciju lidera u izgradnji modernog digitalnog društva. Drugo, s razvojem novih tehnologija, Vipnet će nastaviti povezivati ljude i stvari korištenjem mreže visoke kvalitete, propusnosti i kapaciteta. Treći razlog leži u činjenici da će ovo partnerstvo biti iskorišteno za transformiranje 4G mreže prema LTE Advanced Pro i 5G mrežama temeljenim na najnovijim naprednim radio funkcionalnostima poput višestrukog MIMO-a, napredne antenske tehnologije i nove arhitekture pristupne mreže”.

“Takva heterogena mreža sa superiornim tehnološki naprednim funkcionalnostima, omogućit će Vipnetovim stručnjacima da nastave pružati najbolje korisničko iskustvo u Hrvatskoj”, zaključio je Tomislav Makar.