Aluflexpack u IPO-u planira prikupiti između 130 i 150 milijuna eura

Sredstva koja će Aluflexpack prikupiti koristit će se za proširenje proizvodnog kapaciteta u Europi, automatizaciju proizvodnje i ciljane akvizicije. Približno 30 milijuna eura je namijenjeno za proširenje postojećeg proizvodnog kapaciteta za samostojeće (stand-up) vrećice u Umagu.

159
Aluflexpack AG
Pogon Aluflexpacka u Drnišu

Aluflexpack Grupa (Aluflexpack AG) odredila je uvjete planiranog uvrštenja dionica na švicarsku burzu. Raspon cijena za ponuđene dionice bit će između 20 i 26 švicarskih franaka po dionici. Konačna cijena će biti definirana na temelju procesa prikupljanja ponuda (bookbuilding) koji je pokrenut u ponedjeljak, 17. lipnja. Ciljani opseg ponude je između 146 i 168,2 milijuna švicarskih franaka, odnosno otprilike 130 i 150 milijuna eura.

>>Aluflexpack priprema IPO i ulaže 30 mil. eura u pogon u Umagu

Uvjeti su određeni u dogovoru s jedinim dioničarima, Montana Tech Components AG (“Montana”) i Joh. Berenberg, Gossler & Co KG u sklopu Međunarodnog Standarda Izvještavanja burze u Zürichu.

Konačna cijena 28. lipnja

IPO se sastoji od javne ponude švicarskim ulagačima i privatnog plasmana kvalificiranim ulagačima u određenim nadležnostima izvan Švicarske. Proces prikupljanja ponuda počeo je 17. lipnja i očekuje se da će se završiti 27. lipnja. Objava konačne cijene ponude se očekuje 28. lipnja 2019. Tijekom tog dana sve dionice bit će uvrštene na švicarsku burzu s početkom trgovanja istog dana.

“Dobrim korištenjem našeg dubokog i integriranog lanca vrijednosti vrlo smo se dobro pozicionirali na brzorastućim tržištima s našim visokokvalitetnim proizvodima i uslugama. Uspješna provedba našeg strategije se ogleda i u pozitivnom razvoju naših rezultata. Zadovoljstvo nam je vidjeti iskazani interes naših kupaca za daljnji razvoj našeg poslovanja, kao i brojne dodatne tržišne prilike. Želimo kapitalizirati ovaj visoki razvojni potencijal te se radujemo nastavku procesa s ulagačima”, rekao je Igor Arbanas, Predsjednik Uprave Aluflexpack Grupe.

Osnovna ponuda obuhvaća do 7.300.000 novih dionica koje se izdaju u okviru povećanja kapitala. Međutim, primarni bruto prihodi od osnovne ponude ograničeni su na otprilike 150 milijuna eura. Drugim riječima broj novoizdanih dionica će se smanjiti ovisno o konačnoj cijeni ponude.

Uz to će, Montana, kao jedini dioničar Aluflexpack AG, ponuditi do 730.000 postojećih dionica u okviru potencijalne prekomjerne raspodjele (ograničene na 10 posto ukupnog broja novih dionica prodanih u ponudi), u ukupnom iznosu do 8.030.000 ponuđenih dionica. Ukupni obujam ponude dakle iznosi između 146 milijuna i 168,2 milijuna švicarskih franaka u osnovnoj ponudi i između otprilike 160 milijuna i 185 milijuna švicarskih franaka ako je opcija Greenshoe u potpunosti uključena.

Uz pretpostavku plasmana svih ponuđenih dionica i potpuno iskorištene opcije Greenshoe, očekuje se free float u iznosu do 46,4 posto temeljnog kapitala.

Za proširenje pogona u Umagu 30 milijuna eura

Sredstva koja će Aluflexpack prikupiti koristit će se za proširenje proizvodnog kapaciteta u Europi, automatizaciju proizvodnje i ciljane akvizicije. Za pred financiranje tih inicijativa rasta bit će otplaćeni već odobreni krediti dioničara. Približno 30 milijuna eura je namijenjeno za proširenje postojećeg proizvodnog kapaciteta za samostojeće (stand-up) vrećice u Umagu.

Daljnjih 30 milijuna eura namijenjeno je ulaganju u dodatne kapacitete na drugim proizvodnim lokacijama i selektivno na modernizaciju i automatizaciju. Oko 80 milijuna eura je namijenjeno za akvizicije za povećanje vrijednosti. Od tog je iznosa, u rujnu 2018. godine, dvoznamenkasti iznos milijuna eura već uložen za kupnju turske tvrtke Arimpeks što je unaprijed financirano od strane postojećeg dioničara.

Razdoblje od 12 mjeseci lock-up-a (zabrana prodavanja dionica za navedene subjekte) vrijedi za Tvrtku, kao i za Predsjednika Uprave Aluflexpacka Igora Arbanasa, Člana Uprave za Financije Aluflexpacka Johannesa Steurera i Martina Ohneberga, Predsjednika Upravnog Odbora Aluflexpacka; period lock-up-a Montane završava nakon 24 mjeseca.

Trgovanje u sklopu Međunarodnog Standarda za Izvještavanje SIX Swiss Exchangea započinje 28. lipnja 2019. – pod Švicarskim Identifikacijskim Brojem (Valor) 45322689 i Međunarodnim Identifikacijskim Brojem Vrijednosnih Papira (ISIN) CH0453226893.

Aluflexpack je podružnica u 100-postotnom vlasništvu tvrtke Montana Tech Components AG. Proizvodi visokokvalitetnu fleksibilnu ambalažu izrađenu pretežno od aluminija za proizvode s tržišta kave i čaja, farmaceutske proizvode, hrane za kućne ljubimce, konditorske i mliječne proizvode. Sjedište kompanije je u Reinachu, Švicarska.

Aluflexpack je prisutan na 11 lokacija u Europi – u Poljskoj, Turskoj, Francuskoj, Austriji, Švicarskoj i Hrvatskoj – među kojima je sedam proizvodnih pogona. U Hrvatskoj ima proizvodne pogone u Zadru, Drnišu, Umagu i Omišu.