Amazon otvorio trgovinu u kojoj nema blagajni ni redova

Ako se nađete u Seattleu, trgovina se nalazi na Sedmoj aveniji, u neposrednoj blizini križanja s Blanchardovom ulicom. Otvorena je od ponedjeljka do petka, od  7 ujutro do 9 navečer

342
Amazon Go

Tvrtka Amazon.com Inc. otvorila je u ponedjeljak, nakon više od godinu dana testiranja, svoju prvu trgovinu bez blagajni. Riječ je o eksperimentu koji bi mogao drastično promijeniti klasične trgovine kakve smo do sada poznavali, piše Investopedia.

Trgovina u Seattleu. poznata kao Amazon Go, oslanja se na kamere i senzore koji prate što kupci uzimaju s polica i što vraćaju. Blagajne i redovi za plaćanje kupljene robe su suvišni jer se kupcima roba naplaćuje preko kreditnih kartica nakon što napuste trgovinu.

Dugi redovi odbijaju kupce, a Amazon je, čini se, pronašao rješenje tog problema. Umjesto da skrati vrijeme čekanje, ukinuo je čekanje.

Otvaranje trgovine Amazon Go drugi je veliki potres na tržištu maloprodaje koji je izazvala najveća svjetska kompanija u tom sektoru. Prvi potres zabilježen je lani kada je Amazon za 13,7 milijardi dolara kupio lanac supermarketa Whole Foods Market.

Amazon nije objavio hoće li otvoriti još trgovina Amazon Go, ali je ponovio da ne planira uvoditi novu tehnologiju u veće i složenije trgovine Whole Foodsa.

Amazon Go s testnim radom počeo je 5. prosinca 2016. i bio je otvoren samo za zaposlenike Amazona (u Seattlu ih ima oko 40 tisuća). Tom je prilikom najavljeno da bi trgovina za javnost mogla biti otvorena početkom 2017. godine. No, otvaranje je malo kasnilo.

Problemi prilikom testiranja

Testiranje je, naime, pokazalo da stvari nisu baš tako jednostavne. Problema je, tumače osobe upućene u proces testiranja, između ostaloga bilo oko ispravnog identificiranja kupaca sličnog tipa tijela. Osim toga, kada su tijekom testiranja u trgovinu dovedena djeca, izazvala su rusvaj premještajući robu na pogrešna mjesta, dodaje izvor.

Gianna Puerini, potpredsednica tvrtke Amazon Go, izjavila je u intervjuu da je prodavaonica dobro funkcionirala tijekom cijele testne faze, zahvaljujući četverogodišnjim pripremama. “Ovakva tehnologija do sada nije postojala. Doista je nevjerojatan napredak koji nam omogućuju kamere, senzori, računala i strojno učenje“, dodala je pokazavši dva gotovo identične Starbucksova pića jedno pored drugog na polici. Jedno s light šlagom, a drugo s običnim. “Amazonova tehnologija naučila ih je razlikovati“, istaknula je Puerini.

Slična tehnologija koristise i kod samovozećih vozila.

Trgovina površine 167 četvornih metara nalazi se u poslovnoj zgradi Amazona. Da bi mogli kupovati, korisnici moraju skinuti aplikaciju za pametni telefon i proći kroz vrata sa senzorima. Odmah nakon ulaza kupce čekaju gotova jela. Uđu li malo dublje u trgovinu, naići će na meso i polugotove mesne proizvode. Iako nema blagajnika, kupcima su na raspolaganju zaposlenici trgovine ako im ustreba pomoć. Zaposlenik trgovine provjerava identifikacijske podatke kupaca na odjelu pića.

>>Amazon odabrao 20 finalista za drugo sjedište

Kako sustav radi

Kamere i senzori za težinu na policama pomažu Amazonu odrediti što kupci uzimaju s polica. Ako kupac vrati robu na policu, sustav ga uklanja iz virtualne košarice. Kada završi s kupnjom, kupac jednostavno išeće iz trgovine, a kupljena roba naknadno se naplaćuje preko kartice. Just walk out tehnolgija, kažu u Amazonu.

Iako je Amazon poznat po promjeni cijena u stvarnom vremenu na mreži, Amazon Go ima tiskane cijene na proizvodima kao i klasične trgovine. U stvari, veći dio trgovine izgleda kao i klasične trgovine. Sve do izlaza. Tamo nema blagajni ni redova.

Ako se nađete u Seattleu, trgovina se nalazi na Sedmoj aveniji, na broju 2131, u neposrednoj blizini križanja Sedme avenije i Blancharda. Otvorena je od ponedjeljka do petka, od  7 ujutro do 9 navečer.