Aplikacija eOsnivanje mogla bi biti dostupna 1. studenoga

Aplikacija omogućuje osnivanje trgovačkog društva – društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva – digitalnim putem

943
eOsnivanje

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je u utorak da će njegov resor u sklopu projekta Start, koji provodi Ministarstvo gospodarstva, omogućiti jednostavnije osnivanje trgovačkog društva. Uskoro će, naime, postati dostupna ranije najavljena aplikacija eOsnivanje.

“To je dio projekta Start. Želimo poslovnim ljudima što je moguće više pojednostavniti ulazak u svijet poslovanja, što znači da se sve administrativne barijere koje su pred njima maksimalno pojednostave”, kazao je Bošnjaković na poslovnom ručku u organizaciji Američke gospodarske komore (AmCham).

Naglasio je da su stvoreni preduvjeti za elektroničku komunikaciju svih sudionika procesa, uključujući naravno trgovačke sudove.

Sadašnji proces osnivanja poduzeća predviđa odlazak javnom bilježniku, dostavljanje dokumenata sudu koji treba vremena da donese rješenje o osnivanju, prijavu u Hrvatskom zavodu za statistiku, otvaranje računa u banci…

Jednostavnijom procedurom trgovačko društvo osnivat će se digitalnim putem. Popunjeni obrasci će se digitalno dostavljati Trgovačkom sudu koji će donijeti odluku o registraciji.

Upitan hoće li aplikacija eOsnivanje biti dostupna od 1. studenoga, Bošnjaković je ogovorio da je pravosuđe spremno. “Treba uskladiti cijeli niz projekata, ali mislim da će svi biti spremni”, poručio je ministar.

>>Lakše osnivanje i likvidacija poduzeća za male poduzetnike

Izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić istaknula je kako je njihovo istraživanje poslovne klime pokazalo da je među tri glavna ograničavajuća faktora za razvoj poslovanja u Hrvatskoj, uz visoko porezno opterećenje rada i nedostatak odgovarajuće radne snage, nestabilni regulatorni okvir.

“To je pitanje koje se unutar poslovne zajednice prepoznaje kao jedno od ključnih. Ministar je danas najavio promjene koje ohrabruju, koji idu za tim da se pravosudni sustav učini učinkovitijim i transparentnijim. Digitalizacija je put koji je prepoznat u širem okviru kao način da se stvori dobar i stabilan pravosudni okvir”, rekla je Doko Jelušić.