Aplikacija “kretanje cijena” od sutra će biti dostupna građanima

Riječ je o “bijeloj listi” trgovaca preko koje će građani moći uspoređivati i pratiti kretanje cijena oko 350 artikala u trima maloprodajnim trgovačkim lancima koji su se odazvali pozivu Vlade da svakih 15 dana dostavljaju cijene

75

Aplikacija kojom će građani moći pratiti kretanje cijena u maloprodajnim trgovačkim lancima trenutačno se testira, a sutra bi trebala biti dostupna građanima, rekao je na sjednici Vlade u četvrtak ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

U projekt su se dobrovoljno uključila samo tri trgovačka lanca: Konzum, KTC i Tommy.

“Oni su Ministarstvu dostavili tražene podatke. To je oko 350 artikala čije će cijene naši sugrađani moći komparirati. Svakih 15 dana će se dostavljati cijene i pratit će se trend njihova kretanja. Mislimo da je ovakav način informiranja hrvatske javnosti jako dobar, da će ove ‘bijele liste’ pomoći našim sugrađanima da donose informirane odluke prilikom kupnje te će moći pokloniti povjerenje onim trgovačkim lancima koji su odlučili biti transparentni i javnosti podastrijeti sve cijene svojih proizvoda, kao što su učinila navedena tri trgovačka lanca”, rekao je ministar Filipović.

Iako su cijene počele rasti još od proljeća prošle godine, referentni datum za usporedbu u aplikaciji je 31. prosinca 2022. jer predsjednik Vlade rekao je da cijene neće rasti u trenutku prelaska na euro.

>>Vlada predstavila “bijelu listu” trgovaca koji “ne varaju kupce”