Apple ponovo najvrjednija javna kompanija na svijetu

S tržišnom kapitalizacijom od 821,59 milijardi dolara tvrtka iz Cupertina premašila je u srijedu Microsoft i Amazon. Microsoft je trgovanje završio s tržišnom vrijednošću od 813,48 milijardi dolara, a Amazon s 805,70 milijardi dolara

49
Apple

Apple je vratio poziciju najvrjednije javne kompanije na svijetu. S tržišnom kapitalizacijom od 821,59 milijardi dolara tvrtka iz Cupertina premašila je u srijedu Microsoft i Amazon. Microsoft je trgovanje završio s tržišnom vrijednošću od 813,48 milijardi dolara, a Amazon s 805,70 milijardi dolara. Tri tvrtke su u tijesnoj utrci za prvo mjesto još od kraja prošle godine. Na kraju 2018. na vrhu je bio Microsoft, nakratko je naslov preuzeo Amazon.

No, prethodno poslovno razdoblje za koje su nedavno objavljeni poslovni rezultati vratilo je moment na stranu Applea. Tvrtka iz Cupertina početkom siječnja pretrpjela je veliki gubitak tržišne vrijednosti nakon što je upozorila investitore da očekuje slabije prihode u prvom tromjesečju ove godine. U tromjesečju prije upozorenja investitori su već očekivali pad prihoda i tržišna kapitalizacija pala je na 452 milijarde dolara.

Appleovo pravovremeno upozorenje bilo je toliko učinkovito da su rezultati za posljednje tromjesečje prošle godine primljeni jako dobro. Nakon objave izvješća vrijednost dionice porasla je gotovo 7 posto. U izvješću se vidjelo da Apple ostvaruje veliku maržu u segmentu usluga, iako su kvartalni prihodi pali 15 posto.

Amazon i Microsoft su, pak, u svojim izvješćima izvijestili o slabijoj isporuci u odnosu na očekivanja analitičara. Microsoftova dionica je nakon objave poslovnih rezultata i relativno slabih najava za predstojeće razdoblje izgubila 4 posto vrijednosti. Amazon je u početku dobio na vrijednosti zahvaljujući ostvarenim prihodima i dobiti, ali pad je uslijedio nakon što je menadžment u razgovoru s analitičarima objavio da u ovoj godini namjerava povećati ulaganja u zapošljavanje i kapitalna ulaganja te izrazio zabrinutost oko novih propisa u Indiji. Dionica je u petak naglo potonula tako da je tržišna kapitalizacija pala ispod 800 milijardi dolara.