Švedski fintech startup Tink prikupio 56 mil. eura za širenje poslovanja u Europi

Tink nudi aplikaciju koja korisnicima omogućava uvid u sve njihove bankovne račune. Svoju tehnologiju licencirao je kroz partnerske ugovore s bankama, tako da je njihova aplikacija integrierana s bankovnim platformama ili je bankama omogućen razvoj samostalnih aplikacija na Tinkovoj tehnologiji

u 14:53 Zadnja izmjena: 07.02.2019 u 14:54
65
Tink
Susonivači fintech startupa Tink su Daniel Kjellen ivFredrik Hedberg (izvor: Tink)

Švedski financijsko-tehnološki startup Tink objavio je da je u novoj rundi kapitalizacije prikupio 56 milijuna eura s kojima namjerava financirati širenje poslovanja.

Prema neslužbenim informacija vrijednost startupa Tink je nakon ove runde prikupljanja kapitala procijenjen na 240 milijuna eura, objavio je CNBC pozivajući se na upućene izvore koji su željeli ostati anonimni s obzirom na to da procjena nije javno objavljena.

Tvrtka sa sjedištem u Stockholmu, koju podupiru europske banke SEB, Nordea i ABN AMRO, nudi aplikaciju koja korisnicima omogućava uvid u sve njihove bankovne račune.

Tink je također licencirao svoju tehnologiju kroz partnerske ugovore s bankama. Tinkova aplikacija je integrierana s bankovnim platformama ili je bankama omogućen razvoj samostalnih aplikacija na Tinkovoj tehnologiji.

Na primjer, Tink je udružio snage s bankom ABN AMRO kako bi pomogla nizozemskoj kreditnoj instituciji u kreiranju nove aplikacije za financijsko upravljanje pod nazivom Grip.

Tink je u četvrtak priopćio da je proces prikupljanja svježeg kapitala vodio Insight Venture Partners, uz potporu SEB-a, Nordein venture capital ogranak, i fond rizičnog kapitala ABN AMRO-a.

Christian Clausen, bivši izvršni direktor Nordee, i Nikolay Storonsky, suosnivač i izvršni direktor fintecha startupa Revolut, također su uložili u tvrtku.

Fredrik Hedberg, suosnivač i glavni tehnološki direktor tvrtke Tink, izjavio je u jednom intervjuu da je tvrtka “100 posto” usmjerena na poslovanje s klijentima, pa I onda kada svoju tehnologiju prodaje drugim pružateljima usluga.

>>FinTech ne smije biti mehanizam, nego pokret

“Tink je danas otvorena bankarska platforma koja se gradi uslužna paltforma za tvrtke koje pružaju financijske usluge”, rekao je36-godišnji poduzetnik za CNBC.

Otvoreno bankarstvo

Tinkova ponuda dio je šireg modela u fintechu, poznatog kao “otvoreno bankarstvo”. Ideja je da nebankarske tvrtke mogu pristupiti podacima o transakcijskim računima bankovnih klijenata – uz privolu samih klijenata – kako bi kreirali nove financijske aplikacije.

Takvi proizvodi mogli bi ljudima pružiti bolji uvid u njihovu potrošnju i dati prijedloge poput prelaska na novog pružatelja komunalnih usluga kako bi se smanjili troškovi. Inicijativa je ugrađena u novi zakon koji je Europska unija prihvatila prošle godine.

Neke tvrtke u fintech prostoru, poput britanskog Revoluta i njemačkog N26, više su se usredotočili na stvaranje vlastitog digitalnog bankovnog sustava kojim izazivaju tradicionalne banke umejsto da budu s njima partneri.

>>FinTech i banke: Od suparnika do partnera

Tehnički direktor Tinka smazra pak da je suradnja s bankama “sjajna stvar”. “Nama je to posao, način da afirmiramo svoju tehnologiju. Ali za industriju, tržište i društvo… to će povećati transparentnost tržišta i konkurencij”, tumači Hedberg.

Dodao je da, kao i banke, surađuju sa fintech tvrtkama, od švedske tvrtke Klarna koji je razvio online platni sustav do malih i mikro fintech tvrtki koje se sastoje od “dva momka iz garaže”.

“Mogo je sličnosti između tih segmenta”, kaže Hedberg, “Svi oni koriste našu platformu za izgradnju nove generacije svojih bankarskih proizvoda”.

Tink je objavio da će se sredstva prikupljena u ovoj financijskoj rundi iskoristiti za širenje svoje razvojne platforme u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Belgiji i Španjolskoj.

Fredrik Hedberg rekao je da će se Tink fokusirati na nastavak širenja diljem Europe, na dugoročno razmatra i ekspanziju na druge kontinente.

“Iako smatramo kako je vrlo važno da zadržimo vodeću poziciju na europskom tržištu, to je samo prvi korak”, kazao je. “Smatramo da je riječ o globalnom trendu i globalnoj prilici za nas.”