Capak: Ne bih nikome preporučio da razmišlja o organizaciji festivala u idućih 6 mjeseci

U ovom trenutku ne možemo ni potvrditi ni opovrgnuti hoće li se festivali održavati ili neće. To ovisi o epidemiološkoj situaciji. Ali tko god treba dugoročno planirati, rekao bih da u ovom trenutku nije pametno planirati održavanje takvih festivala, poručio je Capak

113
održavanje festivala
Krunoslav Capak, ravnatelj Zavoda za javno zdrvstvo

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za medije u ponedjeljak komentirao je mogućnost održavanja festivala i drugih masovnih događanja. Poručio je da u idućih šest mjeseci ne bi trebalo planirati takva događanja.

“U ovom trenutku ne možemo ni potvrditi ni opovrgnuti hoće li se festivali održavati ili neće. To ovisi o epidemiološkoj situaciji. Ali tko god treba dugoročno nešto planirati, rekao bih da u ovom trenutku nije pametno planirati održavanje takvih festivala. Druga priča su događanja koja se mogu odgoditi mjesec dana ranije. Takva događanja se mogu dugoročno planirati pa otkazati mjesec dana ranije, ovisno o tome pokaže li se epidemiološka situacija boljom ili lošijom”, rekao je Capak.

No, poručio je da nikome tko u ovome trenutku razmišlja o organizaciji festivala i sličnih događanja na kojima se veći broj ljudi okuplja na jednom mjestu ne bi  preporučio da nešto takvo planira u idućih šest mjeseci.

Hrvatska industrija događanja godišnje prihoduje više od 4,5 milijardi kuna. Tome treba pridodati potrošnju turista, prihode od noćenja, ugostiteljstva i svi ostale vezane prihode. Oko dvije tisuće tvrtki i obrta koje izravno žive od raznih oblika javnih okupljanja zapošljavaju 10.000 ljudi. No, njihov opstanak ugrožen je zabranom javnih okupljanja.

>>Glas poduzetnika predlaže hitne mjere za opstanak industrije događanja

Odbor za evente udruge Glas poduzetnika uputio je u ponedjeljak ministarstvima kulture, turizma i gospodarstva prijedlog četiri hitne mjere ključne za opstanak industrije u Hrvatskoj. Predlažu hitno donošenje plana popuštanja mjera zabrane javnih okupljanja, produženje mjere potpore za očuvanje radnih mjesta za tvrtke event industrije najpogođenije korona krizom na godinu dana (ukupno 3+3+3+3 mjeseca), proširenje sustava vaučera na ulaznice za događanja te relaksaciju uvjeta HAMAG-ovih COVID-19 zajmova za manje tvrtke.