Uprava Atlantske plovidbe iznenadila dio dioničara najavom dokapitalizacije

Upravni odbor zasad nije ponudio odgovor na ključno pitanje – zašto se uopće prikuplja kapital, to prije što krajem mjeseca slijedi isplata rekordne dividende od pet eura po dionici ili ukupno 6,9 milijuna

65
Atlantska-plovidba
Atlantska plovidba je brodarska tvrtka osnovana 1955. čija se flota sastoji od 12 brodova [Izvor: Atlantska plovidba]

Upravni odbor Atlantske plovidbe najavom da uskoro ide u prikupljanje novog kapitala zatekao je dio dioničara, s obzirom na to da na prije dvadesetak dana održanoj Skupštini društva o dokapitalizacije nije bilo riječi, piše Poslovni dnevnik. Prema objavljenim “gabaritima” broja novih dionica temeljni kapital bi se s 55,5 milijuna eura povećao za najmanje 13,9 odnosno za najviše 27,8 milijuna.

Najavljeni raspon cijene novih dionica je od 53,50 do 60 eura. Pravo upisa predviđeno je samo za dioničare društva, s tim da je za taj status referentno stanje 28. srpnja. Iz kompanije su najavili izradu prospekta izdanja i njegovo upućivanje na odobrenje Hanfi.
Prilikom odluke o dokapitalizaciji Upravni odbor odlučio je posegnuti za statutarnim odredbama iz 2019. vezanim uz tzv. uvjetno odobreni kapital, što je institut koji se obično ne koristi u “normalnim okolnostima”.

Isplata rekordne dividende

U cijeloj priči zasad nije ponuđen ni odgovor na ključno pitanje – zašto se uopće prikuplja kapital, to prije što krajem mjeseca slijedi isplata rekordne dividende od pet eura po dionici ili ukupno 6,9 milijuna. Stoga se u redovima iznenađenih dioničara pitaju o stvarnim ciljevima i mogućim privatnim dogovorima i “zakulisnim namjerama” postupka, piše novinarka Jadranka Dozan.

Na upit Poslovnog dnevnika o tome s kojim ciljem i/li namjenom se ide na prikupljanje svježeg kapitala te zašto plan nije iskomuniciran na nedugo prije održanoj skupštini (unatrag dva mjeseca održane su zapravo dvije) iz kompanije Atlantska plovidba su se očitovali kratko:

“Povlaštenu informaciju u vidu Obavijesti o povećanju temeljnog kapitala, kao i Odluku u prilogu obavijesti objavili smo odmah po donošenju i zasad nismo u mogućnosti pružiti Vam dodatne informacije. One će biti objavljene nakon odobrenja Prospekta”, naveli su u odgovoru.

U upravi kompanije trenutnu se bave prospektom izdanja za koji treba ishoditi odobrenje Hanfe, nakon čega je Upravni odbor najavio objavu poziva za upis s detaljima provedbe ponude, uključujući i datum početka i završetka dvotjednog upisa. Zasad je izvjesno tek da u njemu neće sudjelovati CERP koji predstavlja 7,4 posto državnog udjela u najvećem domaćem brodaru za prijevoz rasutih tereta.