Dostava hrane: U Zagrebu azijska hrana i hamburgeri “uništili” ćevape u somunu

Hrana se najčešće naručuje u vrijeme ručka, oko podne,, a značajan broj narudžbi bilježi se i u vrijeme večere - najčešće oko 19 sati

286
Bolt Food

Navike građana se diljem Europe zaista razlikuju, no jedno je sigurno – popularnost online narudžba i dostave hrane porasla je nakon izbijanja pandemije izazvane  koronavirusom. Podaci Bolt Fooda pokazuju da ovu uslugu u Zagrebu najviše koriste korisnici s područja Trešnjevke ili iz centra grada. A kada je u pitanju omiljena vrsta hrane, u Zagrebu pobjeđuju azijska hrana i hamburgeri, dok su se desertna jela zadnja na popisu najčešće naručenih jela putem aplikacije Bolt Food. S druge strane, Bukurešt se ističe kao grad sladokusaca s obzirom na to da se putem aplikacije najčešće naručuje sladoled.

Bolt Food

Osim u Zagrebu, usluga Bolt Food dostupna je i u nekoliko drugih europskih gradova poput Bukurešta, Bratislave i Varšave. Doba dana kada se hrana najčešće naručuje isto je na svim tržištima – najčešće je riječ o ručku, odnosno oko 12 sati popodne. Vidi se i porast narudžbi u vrijeme večere: to je najčešće oko 19 sati, iako vrijeme večere varira od države do države zbog drugačijih navika.

Iako se gatronomske navike u Europi razlikuju, neka jela ističu se kao zajednički favoriti. Riječ je o jelima koja su omiljena diljem svijeta, a to su hamburgeri i pizze. No, u sva četiri navedena grada svoju poziciju na popisu omiljenih jela sve češće osigurava azijska hrana.

U aplikaciji stotinjak zagrebačkih restorana

Platforma za prijevoz na zahtjev Bolt uvela je uslugu dostave hrane, Bolt Food, u svibnju. Usluga je dobro prihvaćena na hrvatskom tržištu te je u planu širenje popisa dostupnih restorana za dostavu.

“Zadovoljni smo s brzim širenjem usluge u vrlo kratkom roku i trenutnim interesom za dostavu hrane putem aplikacije Bolt Food. Trenutno je više od sto restorana dostupno na aplikaciji s detaljnim uvidom u ponudu i cijene, a planiramo kontinuirano uvoditi nove restorane te tako Bolt Food učiniti prvim odabirom kada je u pitanju online narudžba i dostava hrane”, potvrdio je David Ban Ostić, direktor Bolt Fooda u Hrvatskoj.

Platformu Bolt za prijevoz na zahtjev pokrenuo je 2013. Markus Villig. Danas Bolt u svojoj ponudi ima niz usluga, od vožnji na zahtjev do kratkoročnog najma e-romobila i električnih bicikala te dostave hrane i paketa. Platforma ima više od 30 milijuna korisnika u tridesetak europskih i afričkih zemalja.