Bolt uveo uslugu iznajmljivanja električnih romobila u Splitu

Svaka četvrta vožnja u Splitu je kraća od 3 kilometra što ga čini idealnim gradom za putovanja romobilom, rekao je Markus Villig, direktor i osnivač Bolta.

88
bOLT usluga iznajmljivanja električnih romobila
Bolt električni romobili bit će smješteni u središtu Splita

Bolt je danas u Splitu predstavio novu uslugu iznajmljivanja električnih romobila. Na predstavljanju su prisustvovali Paul Alvarez Gentles, regionalni menadžer za romobile u Boltu te Ivan Begović, specijalist operativnih poslova u Boltu Hrvatska. Split je tako postao prvi grad u Jugoistočnoj Europi u kojoj Bolt uvodi ovu novu uslugu.

Električni romobili mogu se koristiti kao alternativa automobilima za kraća putovanja, osobito u gradovima gdje je svakodnevni promet iznimno zagušen. Korištenje romobila smanjuje broj automobila na cestama, što rješava problem gužvi, i smanjuje zagađenje okoliša što je dio Boltovog Zelenog plana na globalnoj razini. Ova Boltoa usluga već je  iznimno dobro prihvaćena na drugim tržištima, kao što su Španjolska i Portugal.

“Naša misija u Boltu je omogućiti ljudima brže i jednostavnije kretanje gradom. Izbjegavanje gužve, osobito tijekom ljetne sezone, je veliki problem u gradovima kao što je Split. Svaka četvrta vožnja u Splitu je kraća od 3 kilometra što ga čini idealnim gradom za putovanja romobilom. Na ovaj način rješavamo dva problema: smanjujemo broj vožnji automobilom te štedimo vrijeme i novac naših korisnika.”, rekao je Markus Villig, direktor i osnivač Bolta.

>>EU financira Bolt s 50 milijuna eura

Vožnja dopuštena samo punoljetnim osobama

Paul Alvarez Gentles, regionalni menadžer za romobile u Boltu, naglasio je kako će se velika pažnja posvetiti sigurnosti korisnika, ali i romobila tijekom vožnje te će se kontinuirano raditi na uspostavljanju najboljih sigurnosnih praksi za korištenje romobila u Splitu.

“Tijekom vožnje romobilom najvažnija nam je sigurnost naših korisnika, ali i drugih ljudi. S obzirom na to, računamo na senzibilitet ljudi u Splitu te odgovornosti prema drugim sudionicima u prometu i romobilima. Naš cilj je uspostaviti najbolje prakse za korištenje romobila kako bi u ljetnoj sezoni, kada će biti najpotrebnije, usluga mogla odlično funkcionirati. ”, kazao je Gentles.

Vožnja romobilom dopuštena je samo punoljetnim osobama što će se regulirati unošenjem datuma rođenja u aplikaciju.

Za početak će se rasporediti 150 romobila koji će biti smješteni u središtu Splita na prometnim žarištima i frekventnim lokacijama kao što su Riva, Matejuška, autobusni kolodvor, HNK Split..

Svaki romobil dolazi s ugrađenim GPS uređajem koji će pružati uvid u lokacije njihovog preuzimanja i ostavljanja. Korisnici će morati paziti na propisno parkiranje romobila, a ukoliko žele ostaviti romobil na području koje je u Bolt aplikaciji označeno crvenom bojom, bit će upozoreni da će takva praksa rezultirati novčanom kaznom koja iznosi 300 kuna.

Brzina romobila je do 20 km/h, a na određenim posebnim područjima, kao što je recimo okolica Dioklecijanove palače, brzina je ograničena do 10 km/h. Bitno je naglasiti kako unutrašnjost same palače jedno od područja na kojima vožnja romobilom nije dozvoljena.