Grupa Asseco SEE: Dvoznamenkast rast prihoda i operativne dobiti

Rezultati tvrtke Asseco SEE u četvrtomu tromjesečju i čitavoj 2019. godini bolji su u usporedbi s odgovarajućim razdobljima prethodne godine

60
Asseco SEE

Grupa Asseco South Eastern Europe, objavila je financijske rezultate za četvrto tromjesečje i čitavu 2019. godinu. Kompanija je zabilježila rast od 25 posto, odnosno 30 posto u prihodima od prodaje u usporedbi s istim razdobljima 2018. godine. Ukupni prihod bio je 64,3 milijuna eura u četvrtom tromjesečju te 204,9 milijuna eura u cijeloj 2019. godini.

Uz to, tvrtka Asseco SEE najavila je vrijednost ugovorenih usluga za prvo tromjesečje 2020. godine u iznosu od 49,4 milijuna eura, što je porast od 60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i za čitavu 2020. – 160,6 milijuna eura, što je porast od 73 posto.

Grupa Asseco SEE ostvarila je rast u svim trima poslovnim jedinicama, što je rezultat rastuće potražnje za njenim rješenjima za digitalno bankarstvo i e-trgovinu, optimizacije troškova i akvizicija unutar poslovne jedinice Payment (Payten).

Zahvaljujući tim akvizicijama, Asseco SEE je osnažila svoj položaj u regiji na tržištu usluga vezanih POS rješenja te se proširila na središnju i dalje u istočnu Europu te na španjolsko govorno područje. Tvrtka je pojačala svoje prodajne aktivnosti i u Africi koje su dovele do osvajanja prvih ugovora s bankama u Nigeriji. Riječ je o primjeni Assecovog rješenja za autentifikaciju.

>>Asseco SEE izdvaja kartično poslovanje u novu tvrtku Payten

Rast prihoda u svim poslovnim jedinicama

Najveći rast prihoda od prodaje nakon dvanaest mjeseci 2019. godine zabilježila je poslovna jedinica Payment u iznosu od 85,6 milijuna eura, što je porast od 49 posto u usporedbi s 2018. godinom. U tom segmentu najveći rast prihoda (23,5 milijuna eura) ostvarila je poslovna linija usluga povezanih s POS rješenjima.

Veći prihodi od prodaje ostvareni su u poslovnoj jedinici obrade kartica i nezavisnoj mreži bankomata MoneyGet.

I rezultati poslovne linije e-commerce doprinijeli su izvedbi poslovne jedinice Payment. Veća prodaja utjecala je na povećanje operativne dobiti koja je iznosila 12,9 milijuna eura na kraju 2019. godine, što je povećanje od 4,8 milijuna eura (60%) u usporedbi s odgovarajućim razdobljem prethodne godine.

Prihodi od prodaje poslovne jedinice Bankarstvo iznosili su 43,7 milijuna eura na kraju 2019. godine, što je porast od 5,4 milijuna eura (14%) u usporedbi s odgovarajućim razdobljem prethodne godine. Prihodi od prodaje rasli su u svim poslovnim linijama, s tim da su najveći porast zabilježila mobilna rješenja. Operativna dobit poslovne jedinice Bankarstvo porasla je za čak 45 % (2,8 milijuna eura) u usporedbi s 2018. godinom i iznosila je 9,1 milijuna eura na kraju 2019. godine.

U 2019. godini prihod od prodaje Assecove poslovne jedinice Prilagođenih posebnih rješenja (Dedicated Solutions) iznosili su 75,6 milijuna eura, što je porast od 14,1 milijuna eura (23%) u usporedbi s 2018. godinom.

Najveći porast ostvarila je poslovna linija vlastitih rješenja zahvaljujući projektima implementiranim u Srbiji, kao i nove kompanije u Grupi – Necomplus i Mobven. Na kraju 2019. godine operativna dobit te poslovne jedinice iznosila je 3,7 milijuna eura, što je porast od 17 posto u usporedbi s prethodnom godinom.