Britanci će financirati izgradnju 5G Moravskog koridora

Predviđeni radovi uključuju 40 mostova, od kojih je najduži oko 600 metara. Ispod autoceste izgradit će se telekomunikacijski koridor kako bi se omogućilo postavljanje 5G mreže. Izvođači su američki Bechtel i turska Enka

1289
Pogled iz zraka na gradilište Moravskog koridora Fizvor: Enka]

Američki građevinski div Bechtel zaključio je ugovor o izgradnji autoceste u Srbiji, financiran zajmom Velike Britanije u iznosu od 430 milijuna eura.

Moravski koridor dug je 112 kilometara, a projekt ohuhvaća izgradnju sustav obrane od poplava. Gradit će ga zajedno Bechtel i turska građevinska tvrtka Enka.

Predviđeni radovi uključuju 40 mostova, od kojih je najduži oko 600 metara. Ispod autoceste izgradit će se telekomunikacijski koridor kako bi se omogućilo postavljanje 5G mreže.

Zajam UK Export Finance (UKEF) Srbiji odobren je uz uvjet da Bechtel prilikom realizacije projekta koristi britanske robe i usluge, što bi trebalo britanskom gospodarstvu donijeti oko 150 milijuna eura.

Gradnja bi trebala početi sljedeće godine, a procjenjuje se da bi projekt trebao otvoriti oko 10.000 radnih mjesta tijekom izgradnje.

Autocesta koja vodi od istoka prema zapadu, između sela Pojate i Preljina, povezat će se s  autocestom koja povezuje srpsku granicu s Mađarskom na sjeveru i srpsku granicu sa Sjevernom Makedonijom na jugu.

“U doba oporavka nakon COVID-a ovo ulaganje u opskrbni lanac prilikom gradnje koristit će i britanskom i srpskom gospodarstvu, a Bechtelu će omogućiti da razvija partnerstva u obje zemlje”, rekao je izvršni direktor Bechtela Brendan Bechtel.

Britanska državna tajnica za međunarodnu trgovinu Anne-Marie Trevelyan pozdravila je partnerstvo Bechtela i UKEF-a koje će “potaknuti britanski izvoz i ulaganja, podržati radna mjesta i ojačati lokalna gospodarstva te olakšati oporavak od pandemije”.

Keith Hennessey, predsjednik Bechtel Enterprisesa, rekao je pak kako je ova transakcija “primjer kreativnih rješenja koja se mogu postići kada izvozne kreditne agencije, institucije za financiranje razvoja, međunarodne banke i lanac opskrbe rade zajedno u korist klijenata”.