Brodogradilište “Viktor Lenac” dobiva sustav grijanja i hlađenja na morsku vodu

Dio brodogradilišta na području Stare Martinšćice, potkraj mjeseca prvi će se u Hrvatskoj koristiti energijom morske vode za hlađenje i grijanje, uz znatne uštede u odnosu na dosadašnje troškove

52
Viktor Lenac
Remontno brodogradilište Viktor Lenac [Izvor: Viktor Lenac]

U brodogradilištu “Viktor Lenac”održana je završna konferencija projekta ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom. Sustav je vrijedan gotovo pola milijuna eura, od čega je polovina bespovratnih sredstava Europske unije.

Dio brodogradilišta na području Stare Martinšćice, potkraj mjeseca prvi će se u Hrvatskoj koristiti energijom morske vode za hlađenje i grijanje, uz znatne uštede u odnosu na dosadašnje troškove, istaknula je direktorica Brodogradilišta Sandra Uzelac.

“Projekt će biti završen do konca travnja i očekuju se smanjenje emisije ugljičnog dioksida za oko 37 tona. Očekujemo uštedu od 60.000 eura godišnje odnosno oko 160 tisuća kilovatsati. To samo po sebi u energetskoj bilanci ‘Viktora Lenca’ nije puno, ali je puno za područje grijanja na podruju Stare Martinšćice jer je riječ o smanjenju troškova za 50 posto”, rekla je direktorica Uzelac.