Otvoren Centar dijeljenih usluga vrijedan 362 mil. kuna

Riječ je o takozvanom državnom “oblaku”, informatičkoj infrastrukturi koja će objediniti baze podataka i registara brojnih državnih tijela te tako olakšati upravljanje podacima

456
Centar dijeljenih usluga
Izvor: Vlada RH

U sklopu državne informatičko-tehnološke tvrtke APIS IT u ponedjeljak je otvoren Centar dijeljenih usluga vrijedan 362 milijuna kuna. Otvaranjem Centra obilježena je i 55 godišnjica poslovanja te strateške tvrtke.

Riječ je o takozvanom državnom “oblaku”, informatičkoj infrastrukturi koja će objediniti baze podataka i registara brojnih državnih tijela te tako olakšati upravljanje podacima. Projekt digitalizacije koji se sufinacira iz fondova Europske unije trebao bi do 2023. omogućiti potpunu digitalizaciju usluga kako bi građanii poduzetnici s državom poslovali bez papira.

“Podaci će biti u cloudu, na dvije fizičke lokacije na području Republike Hrvatske”, istaknuo je Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-ija. “Pohranit će se i čuvati u skladu sa svim mogućim standardima sigurnosti, pristupa i zaštite podataka, a državna tijela će podacima pristupati putem telekomunikacijskih servisa.”

U prvoj fazi podatke će na državni oblak preseliti 40 državnih tijela, a do kraja 2023. u Centru za dijeljenje usluga će biti pohranjeni podaci oko tri stotine državnih tijela.

>>Informacijska sigurnost: Kako hrvatska javna uprava brine o podacima?

>>Centar dijeljenih usluga povezat će do kraja godine 40-ak javnih institucija

“Realizacijom ovog projekta olakšat će se međusobna komunikacja državnih tijea i razmjena informacija među njima. Građani više neće morati dostavljati određene dokumente tijelima državne uprave jer će oni biti dostupni kroz Centar dijeljenih usluga”, rekao je ministar uprave Ivan Malenica.

>>Obećao Kušćević: Za ostvarivanje prava više nećemo trebati prikupljati dokumente koje država već ima

Centar dijeljenih usluga otvorio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je pritom istaknuo da je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u IT- području u Hrvatskoj.

Za digitalizaciju više od 1,3 mlrd kuna

Dodao je da se radi na digitalizaciji zdravstva, pravosuđa, baštine i drugih sustava u zemlji, uz napomenu da je Hrvatska u mandatu ove Vlade po DESI indeksu porasla četiri mjesta te da je do sada pokrenuto 40-tak projekata digitalizacije vrijednih više od 1,3 milijarde kuna.

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da Ministarstvo uprave ima projekata “vrijednih više od 500 milijuna kuna, među kojima su e-poslovanje, e-pristojbe, e-potpis, e-pečat i drugi, a svima je cilj da javna uprava bude učinkovitija”.

APIS IT je strateška državna tvrtka koja posluje na tržištu i u 2019. ima 30 postotni rast prihoda. Vodi brigu o temeljnim državnim registrima poput OIB-a, popisa birača, fiskalizacije i drugima. Glavni je partner Državnom izbornom povjerenstvu prilikom provođenja izbora.

APIS IT ima 460 zaposlenih, a osnovan je 1964. odlukom zagrebačke Gradske skupštine. Grad Zagreb ima vlasnički udjel od 49 posto, a država 51 posto.

“U 2020. očekujemo porast broja korisnika, kao i porast zaposlenih na 480, a uspjeli smo i ‘ispraviti’ veliki dug koji smo zatekli u APIS IT prije dvije godine te smo sada stabilna i profitabilna tvrtka spremna za budućnost i snažniju javnu upravu, u suradnji sa svim našim korisnicima uključujući i brojne državne institucije”, rekao je  predsjednik Uprave Saša Bilić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je APIS, osobito s ovim projektom, dio onoga što se naziva kritična nacionalna infrastruktura i da treba imati poseban pristup i posebnu zaštitu.