Češki investitor preuzima Đuro Đaković Grupu

Češki investitor želi da Đuro Đaković kao grupa postane jedan od europskih lidera u proizvodnji teretnih vagona, ali i da proširi portfelj na razvijene modele vagona kakve danas nema

75
Đuro Đaković

Nakon višesatne skupštine dioničara usprkos protivljenju malih dioničara stvoreni su  preduvjeti da grupu Đuro Đaković preuzme strateški partner iz Češke tvrtka DD Acquisition. Donesena je odluka o dokapitalizaciji i čim češki investitor uplati 233 milijuna kuna u novcu i nefinancijskim sredstvima, postat će većinski vlasnik Đure Đakovića.

Češka tvrtka u Đuri Đakoviću prisutna je već dvije godine i ima svog predstavnika u Upravi tvrtke. Nakon dokapitalizacije, kada se odluka provede u sudskom registru, češki investitor će postati većinski vlasnik sa 75 posto udjela u tvrtki, država će imati oko 24 posto, a ostalo – svega 0,2 posto – pripada malim dioničarima

“Oni žele da Đuro Đaković kao grupa postane jedan od europskih lidera u proizvodnji teretnih vagona i razvijenih modela vagona kakve mi nemamo. Evo sada se očekuje da će zbog rata u Ukrajini porasti potražnja za vagonima za prijevoz žitarica”, rekao je predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Hrvoje Kekez.

Robert Blažinović, član Nadzornog odbora Đuro Đaković Grupe, ističe kako je sve propisno odrađeno: “Sve je prošlo kroz državne organe, od Ministarstva financija, Centra za restrukturiranje i prodaju, Ministarstva gospodrstva… Nakon toga je potvrdila i Europska komsija. Sve odluke koje su donosene su u skladu s rogramom restrukturiranja”.

No, mali dioničari tvrde da se na njihovu štetu pogoduje češkom partneru.

“Mi nismo kočničari restrukturiranja i razvoja Đure Đakovića. Naša ruka je uvijek bila suradnička i bili smo tu kad je najviše trebalo. Pomagali smo Đuri u teškim vremenima. A sada u ovom novom dobu, kada izgleda Đuri dolaze neki bolji dani, nas se želi izvlastiti, želi nas se zaobići”. kaže odvjetnik grupe malih dioničara Hrvoje Lukavec.

Po njihovu mišljenju dokapitalizacija Đure Đakovića odvija se mimo pravila koje je odredila Europska komisija. Mali dioničari već su na sudu pokrenuli određene korake, ali je sud odlučio da cijeli postupak može biti nastavljen.