Colas Hrvatska i Geotehnika gradit će autocestu Sisak – Lekenik

Tvrtke Colas Hrvatska i Geotehnika ponudile su  da će posao izvesti za 281,3 milijuna kuna bez PDV-a. Dvije tvrtke trebale bi graditi autocestu do ulaska u Sisak, a Hrvatske ceste gradit će poveznicu od auteceste do ulaska u grad

144
Colas Hrvatska
[Image by s m anamul rezwan from Pixabay]

Dionicu autoceste od Lekenika do Siska, dugu 11 kilometara, gradit će tvrtke Colas Hrvatska i Geotehnika, odlučila je Uprava Hrvatskih autocesta. Te dvije tvrtke ponudile su  da će posao izvesti za 281,3 milijuna kuna bez PDV-a. HAC je ponudu odabrao kao najpovoljniju, no Strabag se u prosincu prošle godine žalio. U obrazloženju žalbe naveo je da inženjer kojeg su Colas i Geotehnika predložili nema tražene reference.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave prihvatila je žalbu i poništila odluku o odabiru. HAC je pak zatražio dodatno obrazloženje i dokumentaciju od konzorcija Colas – Geotehnika, ali od Strabaga. Uslijedila je dodatna evaluacija u kojoj je procjenjeno da su Colas i Geotehnika dali tražene odgovore koje su potkrijepli dokumetacijom. Tako je ponovo donesena odluka da autocestu grade te dvije tvrtke. Ako ne bude nove žalbe, ugovor bi trebao biti potpisan vrlo brzo, a gradnja bi mogla početi do lipnja.

Tvrtka Colas Hrvatska u vlasništvu je francuskog građevinskog diva Bouyguesa koji gradi Istarski ipsilon i suvlasnik je tvrtke Bina Istra koja upravlja sustavom Istarskog ipsilona. Bouygues je također suvlasnik tvrtke koja upravlja zagrebačkom zračnom lukom.

Geotehnika je tvrtka sa sjedištem u mjestu Selce na Braču i uredom u Rugvici. Među njenim referencama su radovi na proširenju minhenske obilaznice (A99), radovi na rovinjskoj ACI marini u suradnji sa Strabagom, izgradnja mosta i južne zaobilaznice kod Kutine, radovi na mostu preko Save kod Krškog u suradnji s Kolektor Kolingom…

Colas i Geotehnika trebali bi graditi autocestu do ulaska u Sisak, a Hrvatske ceste gradit će poveznicu od auteceste do ulaska u grad.

Natječaj za gradnju dionice autoceste od Lekenika do Siska raspisan je u još u ožujku prošle godine, ali uslijedilo je čak pet žalbi na izmjenu dokumentacije pa se proces odužio.