U drugoj polovici godine mogla bi početi gradnja fužinske zaobilaznice

Hrvatske ceste u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pripremaju prekategorizaciju te ceste iz županijske u državnu i nakon toga moći će se krenuti u raspisivanje natječaja za izvođača radova

80
Fužinska zaobilaznica
Fužine [Foto galerija TZ Fužine]

U drugom dijelu ove ili početkom iduće godine mogla bi početi gradnja fužinske zaobilaznice, najavio je načelnik Općine Fužine David Bregovac, piše Novi list. Projektiranje je završeno, ishodovana je građevinska dozvola, gotov je proces izvlaštenja te riješeni imovinskopravni odnosi, a Hrvatske ceste u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pripremaju prekategorizaciju te ceste iz županijske u državnu i nakon toga moći će se krenuti u raspisivanje natječaja za izvođača radova. To bi trebalo biti završeno do ljeta, procjenjuje Bregovac.

Izgradnjom zaobilazice preusmjerit će se kamionski promet koji prolazi kroz Fužine i općenito će se povećati prometna sigurnost. Fužinska zaobilaznica počinjat će u naselju Mostići, gdje će se odvajati prometnica koja će ići uz sadašnju prugu Zagreb – Rijeka do željezničkog mosta, ispred kojeg će skrenuti prema sadašnjoj prometnici Fužine – Lič. Tu će biti izgrađen kružni tok koji će kamionima omogućavati nastavak vožnje prema željezničkoj postaji, Drvenjači te Liču, odnosno moru, a vozačima osobnih automobila i prema Fužinama.

U suradnji s Hrvatskim cestama ovog ljeta će biti asfaltirana i tzv. Vojnička cesta koja uz azil za pse vodi do Poslovne zone Lič. Asfaltiranjem i uređenjem te prometnice počet će se rješavati i problem kamionskog prometa kroz Lič, koji bi trebao biti preusmjeren iz samog mjesta prema Ličkom polju. Nakon toga ostaje još riješiti kamionski promet koji iz smjera Benkovca Fužinskog i Zlobina vodi prema Fužinama.

“Tu rješenje tražimo kroz suradnju s Hrvatskim šumama koje planiraju urediti prometnicu koja od raskšća za kamenolom Benkovac vodi prema autocesti Rijeka – Zagreb”, rekao je Bregovac. Nakon što sve to bude riješeno, najvjerojatnije će uslijediti i uspostava jednosmjernog prometa u samim Fužinama, čime bi se dodatno podigla kvaliteta i sigurnost prometovanja u Fužinama.

Riječ o prometnici koja će biti duga 1,2 kilometra, a zajedno s otkupom zemljišta, projektiranjem i predviđenim radovima projekt vrijedi oko 50 milijuna kuna i u ingerenciji je države, odnosno Hrvatskih cesta te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.