Dalekovod prodao udjele u vjetroparkovima mirovinskim fondovima i Croatia osiguranju

Mirovinci su odlučili ući u posao s obnovljivim izvorima energije jer je riječ o relativno sigurnom i profittabilnom poslu, odnosno o vjetroparkovima na vrlo dobrim lokacijama

u 13:24 Zadnja izmjena: 04.01.2019 u 13:24
114
Dalekovod

Tvrtka Dalekovod d.d. izvijestila je da je 31. prosinca potpisala ugovor o prodaji dionica u  društvu Delekovod Professio ukupne vrijednosti 115 milijuna kuna. Riječ je udjelima u tvrtkama Eko d.o.o. i Velika Popina d.o.o. koje upravljaju vjetroparkovima na području i Zadasrke županije, uglavnom u okolici Graćaca i Benkovca.

Dalekovod je već neko vrijeme pokušavao pronaći kupca za vjetroparkove kako bi svoj portfelj, u skladu s predstečajnom nagodbom, očistio od djelatnosti koje nisu vezane uz osnovno polovanje tvrtke. Kupci su, piše Jutarnji list pozivajući se na potvrde nekoliko neimenovanih izvora, obvezni mirovinski fondovi Erste Plavi i PBZ Croatia osiguranje te osiguravajuće društvo Croatia osiguranje.

>>Zadruga za etično financiranje preuzima vjetropark kraj Omiša

Ugovor o prodaji udjela je potpisan, ali, piše Jutarnji, prije formalnog preuzimanja treba provesti dubinsko snimanje, a zatim transakciju treba potvrditi Nadzorni odbor. Upućeni tvrde da bi to trebala biti formalnost. Po završetku transakcije trebala bi biti osnovana nova tvrtka koja će upravljati udjelima u tvrtkama Eko d.o. i Velika Popina d.o.o.

Suvlasnik u navedenim tvrtkama, s udjelom od 50 posto, obitelj Ante Ćurkovića, bivšeg direktora HEP-a.

Relativno siguran i profitabilan biznis

Mirovinci su odlučili ući u posao s obnovljivim izvorima energije jer je riječ o relativno sigurnom i profittabilnom poslu, odnosno o vjetroparkovima na vrlo dobrim lokacijama.

Dalekovod u priopćenju navodi da su transakcijom postignuti glavni ciljevi, a to su smanjenje financijskih obveza Društva, kontinuitet izvršavanja obveza prema predstečajnoj nagodbi te daljnja provedba financijskog i operativnog restrukturiranja.

U skladu s odredbama predstečajne nagodbe sredstva dobivena prodajom udjela iskoristit će se  za vraćanje duga Mezzanine vjerovnicima (55%) i za nastavak financijskog i operativnog restrukturiranja, financiranje obrtnog kapitala te upravljanje likvidnošću (45%), Cilj je povečanje operativne efikasnosti i profitbilnosti Društva.