Zadruga za etično financiranje preuzima vjetropark kraj Omiša

ZEF će ulozima svojih članova preuzeti stopostotno vlasništvo nad vjetroparkom, a zadrugari će povrat ulaganja ostvarivati kroz prodaju električne energije. Minimalan pojedinačni ulog je 2500 kuna, maksimalan 7,5 mil. kuna. Očekuje se prinos u rasponu od 5,5 do 6,5 posto

924
Vjetroelektrana Kom-Orjak-Greda
Borna Skračić (ECOwind), Johann Janker (ECOwind) i Goran Jeras (ZEF)

Zadruga za etično financiranje (ZEF) potpisala je u utorak ugovor o kupnji Vjetroelektrane Kom-Orjak-Greda (VE KOG) u Blatu na Cetini od tvrtke ECOwind d.o.o. ZEF će ulozima svojih članova preuzeti stopostotno vlasništvo nad vjetroparkom, a zadrugari će povrat ulaganja ostvarivati kroz prodaju električne energije.

Minimalan pojedinačni ulog je 2500 kuna, maksimalan 7,5 milijuna kuna. Očekuje se povrat na ulaganje u rasponu od 5,5 do 6,5 posto. Ukupna je investicija vrijedna 21,74 milijuna eura.

Ugovorom ZEF dobija ekskluzivnost za prikupljanje sredstava namijenjenih otkupu dionica vjetroelektrane. Vjetroelektrana bi trebala biti puštena u pogon u rujnu, a Zadruga bi preuzela vlasništvo nad njom kada budu ispunjeni svi tehnički uvjeti. Tako bi vjetroelektrana kroz ZEF ostala u vlasništvu hrvatskih građana i poduzetnika.

Građani – suvlasnici vjetroelektrana

“Riječ je o projektu na kojem je Zadruga naporna radila gotovo godinu dana. To je prvi put u Hrvatskoj da građani, odnosno sadašnji i budući članovi ZEF-a, mogu investirati u vjetroelektranu i postati njeni suvlasnici”, rekao je upravitelj ZEF-a Goran Jeras.

“Ulaganje u vjetar”, tumači Jeras, “do sada nisu donosila benefite lokalnoj zajednici. Većina vjetroparkova u Hrvatskoj posluje po modelu u kojem država dugoročno jamči cijenu struje. Iz državnog proračuna, preko Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), investitorima se iz državnog proračuna isplaćuje garantirana cijena električne energije. Uz ugovorenu cijenu i podatke o brzini vjetra na lokaciji vjetroparka možete s velikom vjerojatnošču predvidjeti profitabilnost projekta. Većina ulagača je iz inozemstva, tako da smo državnim sredstvima subvecionirali ulagače koji su dobrim dijelom profit iznosili iz Hrvatske”.

“Postavlja se pitanje”, nastavlja Jeras, “zašto ne primjenjujemo model koji se primjenjuje u mnogim europskim državama, a dominatan je u Danskoj, Belgji i Nizozemskoj, u kojem su vlasnici vjetroelektrana građani. Novac koji država isplaćuje prema ugovorima o zaštičenoj cijeni struje tamo završava kod građana tih država, kod onih koji plaćaju poreze kako bi se iz proračuna isplaćivala zajamčena cijena struje. Takav model u Hrvatskoj još nismo imali”.

Očekivani prinosi između 5,5 i 6,5 posto

Vjetroelektrana Kom-Orjak-Greda ima potpisan dugoročni ugovor o zajamčenom otkupu električne energije s HROTE-om po garantiranoj godišnjoj indeksiranoj cijeni (referencirana indeksom potrošačkih cijena). Ugovorena cijena iznosi 0,71 kuna po kilovatsatu za razdoblje od 14 godina od trenutka puštanja vjetroelektrane u puni pogon.

“Prema našim kalkulacijama ulaganje može donijeti prinose između 5,5 i 6,5 posto“, kaže Jeras.

Godišnja procjena proizvodnje energije provedena je na temelju desetogodišnjih mjerenih virtuanih podataka o brzini vjetra, ekstrapoliranih iz stvarnih mjerenja na lokaciji vjetroelektrane. Prosječna godišnja proizvodnja električne energije procijenjena je na 28.409 MWh sati (2766 radnih sati – nešto više od 115 dana – pod punim opterećenjem godišnje).

Vjetroelektrana Kom-Orjak-Greda nalazi se kod mjesta Seoca, sedam kilometara sjeverno od Jadranskog mora i 17 kilometara jugoistočno od Splita. Sastoji se od pet turbina ukupne instalirane snage 10,25 MW. Pri plasmanu energije u mrežu nema ograničenja na isporučenu snagu ni količinu energije. Vjetroagregate, visinu stupa i mikrolokaciju odabrao je developer.

Investitor u Vjetroelektranu Kom-Orjak-Greda je tvrtka ECOwind d.o.o. koja je članica ZEF-a, a u vlasništvu je austrijske tvrtke ECOWIND Handels – & Wartungs GmbH, koja se, osim obnovljivim izvorima energije, bavi nizom drugih djelatnosti, uključujući i poljoprivredu.

Suradnja ZEF-a i ECOwinda

S obzirom da u Austriji veliki dio energetskog i poljoprivrednog sektora posluje kroz zadruge, taj im je poslovni model dobro poznat, rekao je Johann Janker, direktor ECOwinda. “Za suradnju sa ZEF-om smo se odlučili jer takav model pruža priliku da vlasništvo nad vjetroelektranom zadrže građani i poduzetnici. Tako se vrijednost prenosi na lokalnu zajednicu, a to je model koji kao tvrtka podržavamo i po kakvom želimo raditi.”

To je samo početak suradnje ZEF-a i ECOwinda, dodao je Goran Jeras. “Jedan od projekata na kojem ćemo surađivati je opskrba električnom energijom.” Naime, ZEF je donio odluku o osnivanju poduzeća za opskrbu električnom energijom koje bi povezivalo proizvođače poput ECOwinda s potrošačima, a to su gotovo svi članovi Zadruge.

Kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, ZEF ima i pozitivno iskustvo svoje članice, Zelene energetske zadruge, koja novcem građana pokreće izgradnju solarne elektrane na krovu Razvojno-tehnološkog parka u Križevcima, podsjetio je Jeras.

Zadruga za etično financiranje osnovana je 2014. u Zagrebu sa 101 inicijalnim osnivačem – pojedincima, poduzećima i organizacijama. Glavni projekt Zadruge je pokretanje prve banke u Hrvatskoj koja će poslovati po načelima etičnog bankarstva definiranim od strane Europske federacije etičnih i alternativnih banaka (FEBEA).

ZEF je trenutno organiziran u 13 poslovnih sekcija prema poslovnoj specijalizaciji. Između ostalih, to su obnovljivi izvori energije, poljoprivreda, stručne i znanstvene djalatnosti, turizam, građevina i druge. Uz aktivnosti na osnivanju banke ZEF djeluje kao facilitator i aranžer financiranja projekata koje provode njegovi članovi.