Do kraja godine cijela mobilna mreža HT-a bit će na LTE tehnologiji

Grupa Hrvatski Telekom u 2018. izravno je doprinijela hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) s 3 posto, a izravno zapošljava 5000 ljudi, pokazala je analiza Ekonomskog instituta

1290
Digitalni atlas
Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma

Grupa Hrvatski Telekom u 2018. izravno je doprinijela hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) s 3 posto, a izravno zapošljava 5000 ljudi, pokazala je analiza Ekonomskog instituta. Rezultati su objavljeni u publikaciji Digitalni atlas Hrvatskog Telekoma koju su u petak u Šibeniku predstavili Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb i Uprava Hrvatskog Telekoma na čelu s predsjednikom Uprave Kostasom Nebisom.

Neizravni doprinos bio je znatno veći. Stručnjaci Ekonomskog instituta izračunali su da je HT Grupa prošle godine izravno i neizravno pridonijela hrvatskom BDP-u s 11,3 milijardi kuna, otvorila 30,2 tisuće radnih mjesta i generirala 3,26 milijardi kuna poreza i doprinosa. Apsolutni doprinos HT Grupe hrvatskoj ekonomiji kontinuirano raste zahvaljujući snažnom investicijskom ciklusu i digitalnoj transformaciji kompanije, navodi se u priopćenju vodećeg telekomunikacijskog operatora na hrvatskom tržištu.

Investiranjem u digitalnu infrastrukturu HT je omogućio da se u tri godine, od 2015. do 2018., bruto dodana vrijednost kompanije poveća s 8,95 na 9,77 milijardi kuna, odnosno za 9,2 posto, apsolutni doprinos BDP-u za 7,8 posto, doprinos ukupnom broju zaposlenih u ekonomiji za 11,1 posto, a doprinos proračunskim prihodima za 2,5 posto, navodi se u publikaciji Digitalni atlas.

HT Grupa uz matično društvo Hrvatski telekom d.d. obuhvaća društava: Iskon Internet d.d, Combis d.o.o, E-tours d.o.o, Kabelsko distributivni sustav d.o.o, Optima telekom d.d, HT produkcija d.o.o. i Crnogorski telekom a.d. U 2018. HT d.d. prenio je svoje udjele u društvima Iskon Internet, COMBIS, E-tours, KDS i Optima Telekom na društvo HT Holding d.o.o.

U analizu Ekonomskog instituta nije uključeno djelovanje društva HT produkcija (bivša HP produkcija) koje je tek ove godine uključeno u HT Grupu te Crnogorski Telekom, s obzirom na to da se analiza odnosi na digitalni i gospodarski utjecaj HT Grupe na hrvatsko društvo.

Ulaganja u optiku i 5G

“HT daje veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu i društvu, donoseći prednosti digitalizacije svima u Hrvatskoj za bolji život i uspješnije poslovanje. U posljednje četiri godine u digitalnu infrastrukturu Hrvatske uložili smo više od 7,5 milijardi kuna kako bi svi u Hrvatskoj mogli iskoristiti mogućnosti koje pruža moderna tehnologija”, rekao je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

“Zahvaljujući naprednoj infrastrukturi i digitalnim rješenjima koja razvijamo”, nastavio je Nebis, “omogućujemo svima u Hrvatskoj da uživaju u prednostima uistinu slobodnog interneta, pomažemo poduzećima da budu produktivnija, a javnom sektoru da građanima ponudi kvalitetnije usluge.”

Nebis je najavio i veća ulaganja u tehnologije poput optike i 5G “koje mogu ubrzati digitalizaciju zemlje kako bi se učinkovito natjecali sa svjetskim digitalnim predvodnicima”. “Da bi se to postiglo, potrebno je poboljšati poslovno okruženje za ulaganje u digitalnu infrastrukturu, smanjiti parafiskalne troškove, posebice naknade za pravo puta. U HT-u se obvezujemo da će svaka kuna ušteđena u naknadama biti ponovno uložena u infrastrukturu. Na taj način želimo podržati Hrvatsku na putu razvoja u digitalnu ekonomiju te stvaranje svijeta boljih mogućnosti za sve građane,” poručio je na kraju svog izlaganja predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Rezultati koje je do sada postigao Hrvatski Telekom u digitalizaciji zemlje su značajni. Kompanija je među prvim telekomima u Europi predstavila brzine interneta od 1 Gbit/s, prva u regiji je pokrenula komercijalnu mrežu za povezane uređaje NB-IoT, digitalizirala je više od 30 posto domaćih poduzeća te virtualizirala više od 25.000 radnih mjesta. Hrvatski Telekom je izgradio i najveću cloud infrastrukturu u Hrvatskoj te realizirao više od 10 velikih projekata iz segmenta Pametnih gradova.

Pozitivan utjecaj povećanja brzine interneta

Digitalni atlas pokazao je snažan izravan pozitivan utjecaj povećanja brzina interneta na poslovanje i na digitalnu transformaciju hrvatskih kompanija. U posljednjih 5 godina prosječno dostupna brzina fiksnog interneta Hrvatskog Telekoma povećana je za 106 posto, a efekte takvog povećanja na kompanije diljem Hrvatske izračunali su stručnjaci Ekonomskog instituta.

Digitalni atlas pokazuje da udvostručenje brzine fiksnog interneta kakvo je postigao Hrvatski Telekom u proteklih pet godina, u prosječnoj jedinici lokalne samouprave dovodi do osnivanja prosječno 10 novih kompanija i otvaranja 811 novih poslova. Također, udvostručenje brzine fiksnog interneta povećava produktivnost kompanija za dodatnih 364.400 kuna po zaposlenom i generira 420 milijuna kuna novih izvoznih prihoda. Kada se uračuna i efekt prostornog prelijevanja pozitivnog utjecaja povećanja brzine interneta među jedinicama lokalne samouprave, učinci su znatno veći.

“Rezultati studije sugeriraju da povećanje dostupne brzine Interneta, kao rezultat ulaganja Hrvatskog Telekoma u fiksnu mrežu, ima veći pozitivan učinak na poslovanje domaćih poduzeća u Hrvatskoj u odnosu na poduzeća u stranom vlasništvu. Pored toga, povećanje dostupne internetske brzine ima povoljniji utjecaj na produktivnost poduzeća u nedovoljno razvijenim područjima zemlje i olakšava digitalno poduzetništvo jer potiče osnivanje novih digitalno intenzivnih kompanija“, rekla je ravnateljica Ekonomskog Instituta Zagreb Maruška Vizek.

Smanjenje naknada potaknulo bi investicije

Vizek je predstavila i rezultate evaluacije šire ekonomske koristi smanjenja parafiskalnih naknada u vezi s digitalnom infrastrukturom i ulaganja oslobođenih sredstava u infrastrukturu: “Smanjenjem naknade za pravo puta i troškova za spektar za 50 posto i ulaganjem u fiksnu i mobilnu mrežu, ove bi investicije svake godine potaknule 215 milijuna kuna bruto dodane vrijednosti, 933 radnih mjesta i 74 milijuna poreza.“

Hrvatski Telekom svake godine u infrastrukturu i tehnologiju investira 25 posto ukupnih prihoda, što je znatno iznad industrijskog prosjeka u Europi. Samo u posljednje četiri godine kompanija je investirala više od 7,5 milijardi kuna, što je vrijednost četiri Pelješka mosta, a najviše u modernizaciju fiksne i mobilne mreže.

Modernizacija mobilne i fiksne mreže

U tijeku je proces modernizacije kompletne mobilne mreže u sklopu kojeg je do sada modernizirano 75 posto mreže, a do kraja godine će biti modernizirano svih 2000 baznih stanica. To znači da će već krajem godine cjelokupna mobilna mreža Hrvatskog Telekoma imati LTE tehnologiju.

Investira se značajno i u 5G tehnologiju. Trenutno Hrvatski Telekom ima 10 5G lokacija u testnoj fazi, a testirane brzine premašuju jedan gigabit u sekundi.

>>Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj pokrenuo pilot 5G mreže

U fiksnoj mreži, Hrvatski Telekom nastavlja s ulaganjem u FTTH optičku mrežu kojom će do kraja godine biti pokriveno 277.000 kućanstava (optika do ulaza u stan) i taj broj kontinuirano raste. U slučaju poboljšanja poslovne klime za investiranje u digitalnu infrastrukturu, u Hrvatskom Telekomu procjenjuju da već do 2023. godine optikom može biti pokriveno više od 580.000 kućanstava u Hrvatskoj.

Predstavljanjem hibridnog rješenja koje kombinira fiksnu i mobilnu mrežu višestruko je podignuta minimalna brzina interneta u ruralnim krajevima zemlje. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji, Hrvatski Telekom korisnicima nudi minimalnu brzinu interneta do 30 Mbit/s, a prednosti rješenja do sada je prepoznalo gotovo 70.000 korisnika.