I dva školska sindikata prihvatila vladinu ponudu za povećanje plaća

Vlada i sindikati trebali bi u ponedjeljak potpisati dodatak temeljnom Kolektivnom ugovoru za javne službe i temeljnom Kolektivnom ugovoru za državne službe kojim se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini

43
[Image by 14995841 from Pixabay]

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja prihvatili su Vladinu ponudu o povećanju osnovice plaća i materijalnih prava. Ponudu je sada prihvatilo devet od 11 sindikata javnih i državnih službi, a dva su sindikata ponudu odbila.

Vlada i sindikati trebali bi u ponedjeljak potpisati dodatak temeljnom Kolektivnom ugovoru za javne službe i temeljnom Kolektivnom ugovoru za državne službe kojim s regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini. Prema Vladinu prijedlogu osnovica plaće od 1. listopada ove godine porasla bi za 6 posto, a od 1. travnja iduće godine za još dva posto, dok će se božićnica i regres za ovu godinu povećati s 1500 na 1750 kuna, a iznos dara za dijete sa sadašnjih 600 kuna poveća na 754 kune.

I u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama i u Sindikatu hrvatskih učitelja ponuda je prihvaćena tijesnom većinom. U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama izjašnjavalo se 7820 članova sindikata, a za prihvaćanje Vladine ponude izasnilo se njih 4044, odnosno nešto manje od 52 posto. Protiv prihvaćanja ponude izjasnio se 3761 član odnosno nešto više od 48 posto. Nevažeća su bila 34 listića.

U Sindikatu hrvatskih učitelja za prihvaćanje ponude izjasnilo 50,7 posto članova, a protiv ih je bilo 48,9 posto.

“Rezultati su tijesni jer je nazadovoljstvo svih članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama veliko. I oni koji su prihvatili i oni koji nisu prihvatili ponudu potpuno su svjesni da borba za daljnje poboljšavanje materijalnog, ekonomskog i socijalnog statusa te zaštitu osobnog dostojanstva naših članova tek počinje. Mi smo na to ukazivali na pregovorima i nastavit ćemo tu borbu dalje”, rekla je predsjednica Nezavisnog sindikata Nada Lovrić.

Ponudu su već ranije prihvatili Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Hrvatski sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat medicinskih sestara.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja odbili su ponudu Vlade. Glavni razlog odbijanja ponude je odgoda daljnjih pregovora za treći tjedan rujna iduće godine. Vladin prijedlog pokriva, naime, samo ovogodišnju inflaciju, dok bi se o povećanju osnovice zbog rasta troškova u idućoj godini pregovaralo tek u rujnu.