Više od 2 milijuna eura bespovratnih sredstva za energetsku učinkovitost

Sredstva iz ELENA programa moći će se koristiti za financiranje usluga izrade projektne dokumentacije i za savjetodavne usluge za projekte ulaganja u energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i javnu rasvjetu.

175
Elena program
Ugovor su u ime HBOR-a potpisali Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a, a u ime Europske investicijske banke Vazil Hudak, potpredsjednik EIB-a. Potpisivanju je nazočio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) potpisali su ugovor o provedbi ELENA programa putem kojeg će investitori iz javnog i privatnog sektora koji planiraju ulaganje u povećanje energetske učinkovitosti, obnovljive izvore energije ili javnu rasvjetu moći koristiti bespovratna sredstva u ukupnom iznosu većem od 2 milijuna eura.

Sredstva će se moći koristiti za financiranje usluga izrade projektne dokumentacije i za savjetodavne usluge za projekte ulaganja u energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i javnu rasvjetu.

Usluge će pružati konzultanti koje će HBOR odabrati kroz proces javne nabave koja je u tijeku te se očekuje da će ova sredstva biti na raspolaganju potencijalnim korisnicima u prvom kvartalu 2020. godine. Pružene usluge će za investitore biti besplatne, odnosno troškovi će se podmirivati iz ELENA programa.

Sredstva na raspolaganju u prvom kvartalu 2020.

Ugovor o provedbi ELENA programa, u ime HBOR-a su potpisali Tamara Perko, predsjednica Uprave, i Hrvoje Čuvalo, član Uprave, a u ime Europske investicijske banke Vazil Hudak, potpredsjednik EIB-a. Potpisivanju je nazočio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Tamara Perko je, povodom potpisivanja ugovora, izjavila: „Ovo je još jedna aktivnost kojom značajno smanjujemo trošak financiranja za krajnjeg korisnika, istovremeno povećavajući uspješnost implementacije projekata te sam sigurna da će sredstva ELENA programa dodatno potaknuti aktivnosti na ovom području, a to znači, osim smanjivanja potrošnje energije, i veće aktivnosti građevinske i svih drugih vezanih industrija. “

Potpredsjednik EIB-a, Vazil Hudak, izjavio je: „Jako sam sretan što vidim da se naše partnerstvo s HBOR-om razvija i raste. Ovaj put štedeći planet i smanjujući emisije CO2. Potičem korisnike da iskoriste ovaj paket i poboljšaju energetsku učinkovitost svojih zgrada i sustava javne rasvjete čineći život ugodnim ne samo sebi već i cijelom planetu.“

>>HBOR omogućio poduzetnicima kamatne stope niže od 2 posto

57,6 milijuna eura investicija u energetskoj učinkovitosti

Tehnička pomoć može se koristiti za ulaganja u projekte javnog i privatnog sektora i to kako za one koji financiraju svoje projekte iz financijskih instrumenata, tako i za one koji za financiranje koriste druge kredite HBOR-a, ali i vlastita sredstva ili druge izvore financiranja.

Očekuje se da će provedba ELENA programa potaknuti do 57,6 milijuna eura investicija u energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije te javnoj rasvjeti u Republici Hrvatskoj koje bi trebale rezultirati uštedom 35 GWh energije svake godine te smanjenjem emisije CO2.

ELENA program (European Local Energy Assistance) je program tehničke pomoći koji osigurava bespovratna sredstva za pokriće troškova pripreme investicijskih projekata u području energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i čišćeg gradskog prometa i mobilnosti.

Radi se o programu Europske komisije koji provodi Europska investicijska banka, a koji se financira iz programa OBZOR 2020. Europska komisija je odobrila prijavu HBOR-a za ELENA program čime je HBOR dobio mogućnost koristiti do 2,097 milijuna eura ELENA granta za financiranje projektne dokumentacije i povezanih savjetodavnih usluga za projekte energetske učinkovitosti, obnovljive izvore energije i javnu rasvjetu u Hrvatskoj.