Feelsgood prvi je fond u Hrvatskoj fokusiran na društvena poduzeća

Fond Feelsgood investirat će u hrvatska startup poduzeća i poduzeća u ranoj fazi razvoja koja posluju u sektorima financijske uključenosti, poljoprivrede, kružnog gospodarstva, obrazovanja i zdravstva

356
Feelsgood
Europski investicijski fond (EIF) će podržati projekt s 15 milijuna eura, a ulaganje će gotovo u potpunosti biti pokriveno z Europskog fonda za strateška ulaganja (foto: Pixabay)

U Zagrebu je u četvrtak predstavljen fond rizičnog kapitala Feelsgood koji će podupirati startupe I tvrtke u ranoj fazi razvoja s mjerljivim utjecajem na društvo. Fond će raspolagati s 30 milijuna eura, a Europski investicijski fond (EIF) će podržati projekt s 15 milijuna eura, a ulaganje će gotovo u potpunosti biti pokriveno z Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji predstavlja okosnicu Europskog investicijskog plana odnosno takozvanog Junckerovog plana

Fond Feelsgood investirat će u hrvatska startup poduzeća i poduzeća u ranoj fazi razvoja koja posluju u sektorima financijske uključenosti, poljoprivrede, kružnog gospodarstva, obrazovanja i zdravstva. Za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja (značajne pozitivne promjene koje se tiču gorućih društvenih ili ekoloških izazova) njihovih ulaganja, menadžment Fonda surađivat će s dvoje istraživača sa Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomskog instituta u Zagrebu.

>>Fil Rouge Capital – prilika za mlade poduzetnike, startup i scaleup tvrtke

>>Saznajte tko su polaznici prvog akceleratorskog programa Fil Rouge Capitala

Renata Brkić, jedna od osnivača fonda, rekla je da će Feelsgood osim hrvatskih pratiti i slovenska društvena poduzeća.

Podrška EIF-a održivom razvoju

“Europski investicijski fond će potporom fondu Feelsgood ostaviti još jedan pozitivan trag u hrvatskom gospodarstvu”, rekao je Uli Grabenwarter, izvršni direktor Europskog investicijskog fonda. “Ovog puta otvaramo priliku za ulaganja u startupe s ekološkim i društvenim utjecajem kako bismo osigurali održivi razvoj hrvatskog gospodarstva i da Hrvatska bude spremna odgovoriti na društvene i ekološke izazove današnjice.”

>>Tvrtka Sendbee nova je investicija fonda Fil Rouge Capital

>>Hrvatski Top Digital Agency prva je investicija fonda Fil Rouge Capital

“Osnivanje novog fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj, koji se financira iz Europskog investicijskog fonda i Junckerova plana, dobra je vijest. Osim što će se ključni sektorima poput zdravstva i kružnog gospodarstva osigurati financijska potpora, tvrtke koje će fond podržati imat će pozitivan društveni utjecaj”, rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, koji je odgovoran za euro i socijalni dijalog, financijsku stabilnost, financijske usluge i tržište kapitala.

Potpuno hrvatski menadžment

Osim što je riječ o prvom fondu rizičnog kapitala u Hrvatskoj koji je usmjeren na društvena poduzeća, Feelsgood Social Impact Venture Fund će biti prvi fond kojim upravlja potpuno hrvatski tim. U Hrvatskoj trenutno djeluju tri fonda rizičnog kapitala, od kojih su dva osnovana uz podršku Europskog investicijskog fonda.

Prema ranijem pisanju Lidera među osnivačima fonda je i Dinko Novoselec, nekadašnji čelni čovjek AZ fonda, vodećeg mirovinskog fonda u Hrvatskoj, te sadašnji suvlasnik Inspire Investmentsa.

Europski investicijski fond dio je skupine Europske investicijske banke. Njegova središnja misija je olakšati pristup financiranju europskim mikro, malim i srednjim poduzećima. EIF dizajnira i razvija instrumente rizičnog kapitala, mikrofinanciranja i jamstva prilagođena navedenom poduzetničkom segmentu te tako potiče inovacije, istraživanja i razvoj te rast i zapošljavanje u Europskoj uniji.

Europski investicijski plan, popularno zvan Junckerov plan, jedan je od glavnih prioriteta Europske komisije. Usredotočen je na poticanje ulaganja za stvaranje radnih mjesta i rast kroz primjenu pametnih izvora financiranja, uklanjanje prepreka za ulaganje te afirmiranje i pružanje tehničke podrške investicijskim projektima. Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) okosnica je Junckerova plana i pruža zaštitu od rizika čime omogućuje da EIB investira u više projekata koji nose veći rizik. Očekuje se da će projekti i sporazumi odobreni za financiranje u okviru EFSI-ja mobilizirati 433,2 milijarde eura investicija, uključujući 1,2 milijarde eura u Hrvatskoj, te podržati 972 tisuće malih i srednjih poduzeća u 28 država članica.