Zbog manjka stručnjaka tvrtke u regiji gube godišnje 358 mlrd eura

Četvrtina od 600 privatnih tvrtki i poduzetnika obuhvaćenih PwC-ovim istraživanjem o poslovanju privatnog sektora u 15 zemalja srednje i istočne Europe procjenjuje da zbog manjka vještina svake godine gube više od 5 posto prihoda

61
EMEA Private Business Survey

Najveći izazov privatnim tvrtkama u regiji srednje i istočne Europe (SIE) je sve veći nedostatak vještina, pokazalo je PwC-ovo istraživanje o poslovanju privatnog sektora u 15 zemalja srednje i istočne Europe (EMEA Private Business Survey 2019) koje je obuhvatilo 600 privatnih tvrtki i poduzetnika. Četvrtina ispitanih tvrtki procjenjuje da zbog manjka vještina svake godine gube više od 5 posto prihoda. Prema procjenama PwC-a ukupan godišnji gubitak na regionalnoj razini iznosi 358 milijardi eura samo u privatnom sektoru. Za usporedbu, to je više od ukupnog BDP-a Hrvatske, Mađarske i Slovačke.

“Manjak vještina koči tvrtke u ostvarenju punog potencijala. Ovaj problem utječe na smanjenje prihoda i usporava gospodarski rast u regiji. Problemu doprinose sve stroža ograničenja vezana za imigraciju iz zemalja izvan EU, kao i emigracija zaposlenika s potrebnim vještinama na unosnije poslove u zapadnoj Europi i Rusiji. Privatne tvrtke u regiji srednje i istočne Europe u borbi za zaposlenike suočene su s oštrom konkurencijom multinacionalnih kompanija koje imaju veće proračune i jak brand poslodavca. Demografski čimbenici također igraju ulogu, budući da regiju karakterizira niska stopa nataliteta, starenje stanovništva i gospodarske migracije”, tumači Piotr Wyszogrodzki, PwC-ov voditelj usluga poduzetnicima i privatnim tvrtkama u regiji srednje i istočne Europe.

“Odabir i upravljanje zaposlenicima ključni su za budući uspjeh svake tvrtke”, dodaje Wyszogrodzki. “No, u trenutnom okruženju, važnije je no ikad ranije pronaći ljude s potrebnim vještinama ili barem s potencijalom za njihovo usavršavanje. Za privatne je tvrtke ključno nastaviti dijalog s obrazovnim institucijama kako bi se uskladila potražnja privatnih i drugih tvrtki s očekivanjima društva i kvalifikacijama diplomanata.“

Više od polovice tvrtki u regiji očekuje rast

Istraživanje je također pokazalo da više od polovice privatnih tvrtki u regiji SIE očekuje rast tijekom sljedećih 12 mjeseci, a samo 8 posto ih očekuje niže prihode. Optimizam je najviši u Euroaziji (Ukrajina, Moldavija i Gruzija) gdje doseže 70  posto, slijedi Hrvatska sa 67 posto, a najniži je u Rusiji (42 %) i Rumunjskoj (52 %).

“Moguće je da oprezna atmosfera odražava globalni predosjećaj da se nadvijaju olujni oblaci. Mnogi ekonomisti bilježe dokaze gospodarskog usporavanja u 2019. godini, za koje se čini da će se nastaviti, uglavnom pod utjecajem sporijeg rasta u Kini i nesigurnosti uzrokovane trgovinskim ratom između SAD-a i Kine. Zabrinutost zbog učinka Brexita, stabilnosti i slabost Eurozone u zapadnoeuropskim gospodarstvima također negativno utječu na povjerenje u regiji SIE”, tumači Igor Lotakov, PwC-ov voditelj zadužen za klijente i tržišta SIE.

“No, padovi često donose prilike, a tvrtke koje se rano pripreme i napreduju umjesto da se povlače mogu imati iznimno velike koristi tijekom teških razdoblja i nakon što ona prođu. Tvrtke koje digitalnu transformaciju smatraju ključnom za prelazak u iduću fazu rasta i pravilno je implementiraju imaju stvarnu šansu za brži rast kad dođe do novog pozitivnog preokreta“, poručuje Lotakov.

Skromna ulaganja u digitalizaciju

Ohrabruje činjenica da 63 posto ispitanika u istraživanju prepoznaje da će digitalizacija utjecati na dugoročnu održivost njihovih tvrtki. No, istraživanje sugerira da većina rukovoditelja (68 %) vidi digitalizaciju kao način za unapređenje procesa, a gotovo polovina ispitanika smatra je alatom za analizu podataka kako bi prilagodili proizvode i usluge. Samo 35 posto ispitnika ima sofisticiraniji pogled na digitalizaciju te je vidi kao način za razvoj sveobuhvatnih digitalnih rješenja koja potpuno zadovoljavaju potrebe klijenata, navodi se u prioćenju PwC-a.

Samo 23 posto privatnih tvrtki u regiji srednje i istočne Europe planira usmjeriti više od 5 posto svojih ulaganja u digitalizaciju, u usporedbi s 35 posto u drugim europskim regijima poput Skandinavija.

“Mnogo više privatnih tvrtki u SIE prepoznaje važnost strategije digitalne transformacije. Međutim, mnoge su još u početnim stadijima digitalizacije”, rekao je Piotr Wyszogrodzki.

“Kako bi rasle u teškim vremenima, privatne tvrtke trebaju primijeniti digitalnu strategiju koja se bavi svakim područjem tvrtke, kako bi se zadovoljile trenutačne i buduće potrebe. Ako vlasnici i menadžeri ne razmišljaju danas strateški o načinu transformacije svojih tvrtki, riskiraju da budu nepripremljeni za ono što bi se moglo dogoditi u budućnosti: digitalizacija, Brexit, recesija u punom zamahu ili sve troje. Sad je vrijeme za djelovanje“, zaključuje Wyszogrodzki.

Istraživnje EMEA Private Business Survey provedeno je od veljače do travnja 2019. godine. PwC je provodio intervjue s ključnim donositeljima odluka iz 2993 privatne tvrtke s prometom od najmanje 10 milijuna eura u 53 zemlje Europe, Bliskog Istoka i Afrike. Među ispitanima je bilo 600 privatnih tvrtki iz 15 zemalja regije srednje i istočne Europe, a ti rezultati čine temelj ovog izvještaja. Na temelju rezultata istraživanja izračunati su gospodarski gubici zbog manjka vještina. Nalaze su analizirali i vrednovali PwC-ovi stručnjaci za digitalizaciju, strategiju i usluge privatnim tvrtkama.