Kako izbrisati račun na Facebooku, a sačuvati fotografije i zapise

Prije zatvaranja računa na Facebooku morate biti svjesni da više nećete moći koristiti Facebookovu prijavu za druge aplikacije koje ste možda prijavili putem Facebooka. Izbrisat će se i vaš Facebook Messenger račun, ali Instagram račun će ostati aktivan

u 9:36 Zadnja izmjena: 23.06.2019 u 9:36
193
izbrisati račun na Facebooku

Postoji mnogo razloga zbog kojih bismo mogli poželjeti izbrisati svoj račun na Facebooku. Masovno curenje privatnih informacija, bizarne odluke da ne briše lažne videozapise, upletenost u aferu oko američkih izbora, a sada se pojavilo i izvješće o lošim uvjetima rada ljudi koji prate sadržaj koji korisnici postavljaju na Facebook.

Izbrisati račun na Facebooku je danas mnogo lakše nego prije dvije godine. Osim toga Facebook sada omogućava da pohranite i “ponesete sa sobom” svoj sadržaj prije nego što zatvorite račun, navodi CNBC uz upute kako to učiniti.

Prije zatvaranja računa na Facebooku morate biti svjesni da više nećete moći koristiti Facebookovu prijavu za druge aplikacije koje ste možda prijavili putem Facebooka. Možda ćete morati kontaktirati njihove web stranice kako biste obnovili račun. Izbrisat će se i vaš Facebook Messenger račun, ali Instagram račun će ostati aktivan.

Obavijestite prijatelje da ćete izbrisati račun

izbrisati račun na Facebooku

Prije nego što se odlučite na zatvaranje računa, razmislite o prijateljima i članovima obitelji s kojima dijelite svoj račun. Bilo bi dobro da ih obavijestite o tome, kako ne bi pomislili da ste netragom nestali ili da ste ih blokirali. Razmislite o postavljanju posta u kojem ćete najaviti zatvaranje računa za tjedan dana i objasniti kako vas ubuduće mogu kontaktirati.

>>Tri stvari koje svakako trebate napraviti kako biste zaštitili Facebook račun

>>Facebook uvodi središnju stranicu za podešavanje postavki o privatnosti i sigurnosti

Nakon tjedan dana možete izbrisati račun. Posjetite Facebookovu početnu stranicu, kliknite strelicu u gornjem desnom uglu stranice i odaberite “Postavke” (Settings).

izbrisati račun na Facebooku

Ovo je glavno područje na kojem možete upravljati svojim računom na Facebooku.

Odaberite opciju “Deaktivacija i brisanje” („Deactivation and Deletion”).

Nakon toga odaberite opciju “Konačno brisanje računa” (Permanently Delete Account).

Facebook će vas upozoriti da nakon brisanja računa više “nećete moći dohvatiti sadržaj ili informacije koje ste podijelili na Facebooku. Vaš Messenger i sve vaše poruke također će biti izbrisane.”

>>Kako zaštititi sebe i prijatelje na Facebooku

>>Kako ograničiti Facebook u potrošnji baterije

Postoji i mogućnost privremenog deaktiviranja računa ako mislite da se ćete se jednom poželjeti vratiti. Ali ako ste sigurni da želite zauvijek zatvoriti račun, kliknite “Nastavi brisanje računa” (Continue to Account Deletion).

Preuzmite svoje Facebook datoteke

izbrisati račun na Facebooku

Facebook vam daje posljednju priliku da preuzmete kopiju svega što ste ikada pohranili na društvenoj mreži, uključujući fotografije, postove, podatke o lokaciji i još mnogo toga.

• Kliknite “Informacije o preuzimanju” (Download Info) kako biste odabrali što želite pohraniti, a zatim odaberite “Kreiraj datoteku” (Create File) da biste kreirali mapu. Ako ste bili aktivni i objavili mnogo sadržaja, moglo bi potrajati nekoliko dana da preuzmete sav sadržaj.
• Ako vam nije stalo do vaših zapisa i slika, kliknite “Izbriši račun” (Delete Account). U protivnom, kreirajte datoteku i vratite se na stranicu za brisanje računa nakon što preuzmete sve podatke.

Izbrišite svoj Facebook račun

izbrisati račun na Facebooku

  • Sada ponovno kliknite “Izbriši račun” (Delete Account).
  • Prijavite se sa svojom Facebook lozinkom kako biste potvrdili da ste to doista vi.
  • Prihvatite posljednje upozorenje u kojem piše da imate 30 dana za ponovno aktiviranje računa i poništavanje potpunog brisanja računa. Nakon 30 dana, proces počinje i povratak više nema.
  • Posljednji put kliknite “Izbriši račun” (Delete Account).

I to je to. Izbrisali ste svoj račun na Facebooku. Ako se ne prijavite u idućih 30 dana, vaš račun će zauvijek nestati.