Bitcoin u ponedjeljak ujutro probio granicu od 11.000 dolara

Rast vrijednosti bitcoina posljedica je dvaju glavnih faktora. Prvi je sve širi konsenzus u investicijskoj zajednici da je bitcoin legitimna skladište vrijednosti u digitalnom dobu, a drugi što je Facebookovo lansiranje libre prisililo svakog izvršnog direktora da ozbiljno shvati kriptovalute

269
vrijednost bitcoina

Vrijednost bitcoina je u ponedjeljak ujutro premašila 11.000 američkih dolara i dosegnula najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci. Analitičari rast vrijednosti vodeće svjetske valute pripisuju lansiranju Facebookove kriptovalute libra koja je ovih dana u središtu pozornosti.

Bitcoin je u ponedjeljak oko 5.30 sati ujutro prema singapurskom i hongkonškom vremenu dosegnuo vrijednost od 11.307,69 dolara prema Coindeskovom indeksu cijena koji uzima u obzir cijene kriptovaluta na raznim burzama. To je najviša razina bitcoina od 5. ožujka 2018. godine.

Tijekom jutra bitcoin cijena se malo korigirala i oko 10 sati ujutro vrijednost bitcoina kolebala je oko 10.624,10 dolara.

Čini se da ulagači polako zaboravljaju na pucanje balona digitalnih valuta do kojeg je došlo nakon što je bitcoin u prosincu 2017. probio vrijednost od 19 tisuća dolara. U 2018. početkom ove godine vrijednost bitcoina srozala se na gotovo 3000 dolara.
No, Bitcoin ponovo jača od kraja veljače, nakon što je nekoliko velikih tvrtki najavilo projekte vezane uz kriptovalute.

Prvo je tvrtka za financijske usluge Fidelity Investments omogućila trgovanje kriptovalutama, ali glavni poticaj rastu njihove vrijednosti bila je vijest da Facerbook pokreće svoju kriptovalutu libra.

“Rast vrijednosti posljedica je dvaju glavnih faktora. Prvi je sve širi konsenzus među investicijskom zajednicom da je bitcoin legitimna skladište vrijednosti u digitalnom dobu, a drugi što je Facebookovo lansiranje libre prisililo je svakog izvršnog direktora da ozbiljno shvati kriptovalute”, rekao je za CNBC Jehan Chu, suosnivač Kenetic Capitala, investitor u startupove koji se bave blockchainom.

>>Facebook pokreće globalnu digitalnu valutu Libra

Blockchain je tehnologija na kojoj se temelji bitcoin.

Facebookov projekt potaknuo je mnoga pitanja kod političara i središnjih bankara koji sa zabrinutošću prate njegov razvoj.

Bitcoin je ove godine porastao za više od 170 posto, vodeća svjetska digitalna valuta povukla je za sobom i ostale kriptovalute, poput etera kojem je vrijednost u ovoj godini više nego udvostručena.