Europskom građevinskom sektoru u 2024. prijeti usporavanje

Postoje "jasni znakovi" da se narudžbe u građevinskom sektoru počinju smanjivati jer kupci kuća i tvrtke oklijevaju ulagati u nove zgrade zbog slabljenja gospodarstva, visokih kamata i sve većih troškova izgradnje, upozoravaju analitičari

78
[Izvor: Točka na i media]

Građevinska industrija u Europi mogla bi u 2024. usporiti s aktivnostima, predviđaju analitičari nizozemske banka ING. Naime, visoke kamatne stope i sve veći troškovi gradnje su, navode, “drastično smanjili” potražnju za novim zgradama na europskom tržištu.

Pad obujma građeevinskih aktivnosti do sada su priječili aktivni projekti i povećani fokus na održivosti, ali početkom iduće godine to bi se ipak moglo promijeniti. Usprkos tome što predviđa usporavanje u idućoj godini, ING je svoju raniju prognozu o obujmu građevinske proizvodnje za 2023. poboljšao na „nultu stopu rasta”.

To je uglavnom potaknuto rezultatima u prvoj polovici godine koji su bili bolji od očekivanih – obujam građevinskih radova ostao je visok. U obrazloženju svoje poboljšane prognoze, ING je istaknuo da će građevinska aktivnost u lipnju 2023. biti na istoj razini kao u usporedivom razdoblju prethodne godine, te obećavajuću razinu ugovornih poslova koja je jamčila osam do devet mjeseci posla na početku trećeg kvartala ove godine.

Ali ING je upozorio da postoje “jasni znakovi” da se narudžbe počinju smanjivati jer kupci kuća i tvrtke oklijevaju ulagati u nove zgrade zbog slabljenja gospodarstva, visokih kamata i sve većih troškova izgradnje.

Dugo vrijeme isporuke uz sve manju potražnju znače da će trebati vremena da se to odrazi na obujam građevinskih radova. Proizvođači cementa, opeke i betona već u lipnju bilježe nagli pad proizvodnje, u prosjeku za 13 posto diljem EU-a, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Kao rezultat toga, u Uniji se u 2024. predviđa “skroman” pad građevinskih aktivnosti od jedan posto.

Obnova kao protuteža novogradnji

S druge strane, ING očekuje da će tržište obnove biti protuteža padu u sektoru novih zgrada. Potražnja za obnovom i održavanjem, koja čini više od 50 posto ukupnih građevinskih aktivnosti, manje je podložna utjecaju gospodarskih ciklusa. ING je također sugerirao da čimbenici poput održivosti i energije znače da će tržište obnove i održavanja pokazati daljnji rast.

Međutim, pojavljuju se znaci da u nekim građevinskim tvrtkama optimizam slabi, navodi ING. Pokazatelji kod specijaliziranih građevinskih tvrtki u lipnju su prvi put nakon više od dvije godine bili marginalno negativni. Taj podsektor obuhvaća građevinska poduzeća koja su aktivna u popravcima i održavanju kao što su instalateri, žbukači, tesari, ličitelji i staklari.

A ako govorimo o infrastrukturi, optimizam je u kolovozu potonuo u pesimizam, unatoč potrebi za nadogradnjom infrastrukture i ulaganjima u energetsku infrastrukturu.

ING navodi da broj izvođača koji povećavaju svoje cijene pada, zahvaljujući nižim cijenama nekih građevinskih materijala i sve većoj konkurenciji zbog slabljenja potražnje. U kolovozu 2022. oko 65 posto tvrtki u Austriji i Nizozemskoj odgovorilo je u anketama da planiraju povećanja prodajnih cijena. U kolovozu ove godine to je palo na samo 8 posto u Austriji i 20 posto u Nizozemskoj. U Njemačkoj većina građevinskih tvrtki sada planira snižavanje cijena.