FACC ulaže 21 milijun eura u proširenje pogona u Jakovlju

S novom investicijom vrijednom 21 milijun eura FACC će udvostručiti proizvodnju i utrostručiti broj zaposlenih. Radovi bi trebali završiti u lipnju iduće godine

110
FACC Jakovlje
[Izvor: Općina Jakovlje / jakovlje.hr]

Austrijsko-kineska aeronautička kompanija Fischer Advanced Composite Components (FACC) u Jakovlju kraj Zaprešića obilježila je početak građevinskih radova na proširenju proizvodnih kapaciteta. FACC-ova tvornica u Jakovlju otvorena je 2022., a proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih i putničkih zrakoplova. S novom investicijom vrijednom 21 milijun eura FACC će udvostručiti proizvodnju i utrostručiti broj zaposlenih. Radovi bi trebali završiti u lipnju iduće godine.

Operativni direktor FACC-a Andreas Ockel istaknuo je kako je podružnica u Hrvatskoj strateški važna za kompaniju. Istaknuo je pet presudnih faktora za pokretanje proizvodnje u Jakovlju: odlična infrastruktura, blizina Zagreba, dostupnost visokokvalificiranih stručnjaka, vrlo dobre veze sa sjedištem grupacije u Austriji te kulturalna bliskost Hrvatske i Austrije.

“Broj zaposlenih će se utrostručiti i do kraja 2026. bit će ih šesto. Ubrzo ćemo se ovdje ponovo okupiti na otvorenju pogon”, najavio je Ockel.

Proizvodni pogon će se proširiti s trenutnih oko pet tisuća na više od 15 tisuća četvornih metara. S obzirom na to da je FACC u Jakovlju 2019. kupio zemljište od ukupno oko 130 tisuća kvadrata, član Uprave FACC Hrvatska Matija Ferić rekao je da u budućnosti planiraju “iskoristiti puni potencijal ove lokacije”, no u ovom trenutku fokus je na postojećoj proizvodnji. Dodao je da FACC posluje u industriji koja ima stabilne narudžbe.

“Ako pogledate Airbus i Boeing, oni u sljedećih desetak godina imaju stabilnu proizvodnju i velika su očekivanja okom oporavka avioindustrije. Samim tim, i mi pratimo taj oporavak. Ova je investicija upravo zato da upratimo zahtjeve naših kupaca. Za sljedeću godinu planiramo udvostručiti proizvodnju”, poručio je Ferić.

Dodao da velika većina proizvodnih radnika dolazi iz kruga od dvadesetak kilometara te da FACC omogućuje svojim zaposlenicima da se educiraju.

Austrijski FACC u vlasništvu je kineske državne aeronautičke tvrtke Aviation Industry Corporation of China Ltd (AVIC) sa sjedištem u Pekingu.

>>Aeroanutička tvrtka FACC svečano otvorila pogon u Jakovlju